ΕΦΚΑ και Intrasoft: Αυτή είναι η αλήθεια για τις πολύχρονες καθυστερήσεις!

Ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει διαχρονικά την εταιρία ως υπεύθυνη για τις αστοχίες του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

Must Read

Το τέλειο άλλοθι για όλες τις αστοχίες, διοικητικές και οικονομικές, του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί διαχρονικά ο σφιχτός, σε σημείο πνιγμού, εναγκαλισμός του ΕΦΚΑ με την Intrasoft

Η εταιρία, από την πλευρά της, δέχεται αγόγγυστα (με το αζημίωτο φυσικά!) να παίρνει πάνω της όλο το φταίξιμο για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται, καθώς η μόνιμη επωδός, επίσημη και ανεπίσημη, είναι ότι «φταίει η εταιρία που δεν έχει ετοιμάσει ακόμη το λογισμικό».

Είναι, όμως, και ολίγον τι ανέξοδη, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που τολμούσαν τα προηγούμενα χρόνια να την κατονομάσουν, λες και δεν είναι γνωστό ότι χωρίς την Intrasoft, τουλάχιστον από το 1992, δεν υπάρχει ΙΚΑ και, αντιστοίχως, από το 2017 που ιδρύθηκε, χωρίς αυτή δεν υπάρχει ΕΦΚΑ, αφού πρακτικά δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα στον οργανισμό.

Τελευταίο παράδειγμα οι περίπου 70.000 συντάξεις παράλληλης ασφάλισης, για τις οποίες θα έπρεπε από τον Μάιο του 2016 να υπάρχει σημαντική προσαύξηση βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Εν ολίγοις, σε δύο μήνες συμπληρώνονται έξι χρόνια και ακόμη οι δικαιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 250 ευρώ!

Οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται έκτοτε, αλλά, όπως προείπαμε, η επωδός είναι η ίδια: «Φταίει η εταιρία που δεν έχει ετοιμάσει το λογισμικό». Ενδεικτικά, η «δημοκρατία» απευθύνθηκε στη διοίκηση του ΕΦΚΑ για το θέμα τουλάχιστον πέντε φορές από το περασμένο καλοκαίρι και, ανεπισήμως, η απάντηση ήταν πανομοιότυπη: «Σε λίγες εβδομάδες, σε 2-3 μήνες» κ.λπ.

Εμμέσως, η εταιρία παρουσιάστηκε να φταίει και για το άλλο μεγάλο φιάσκο της κυβέρνησης της Ν.Δ., την ψηφιακή σύνταξη, «που θα βγαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού», όπως μας έλεγαν περιχαρείς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τον Ιούλιο του 2020. Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ δεν υλοποιήθηκε ποτέ και ο κ. Βρούτσης έφυγε από το υπουργείο ως αποτυχημένος επειδή επί θητείας του οι εκκρεμείς συντάξεις πολλαπλασιάστηκαν αντί να εκμηδενιστούν.

Παραδόξως, η εφαρμογή και των δύο αυτών πρωτοβουλιών κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά στο κράτος, καθώς και τα δύο συνεπάγονται σημαντική αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μπορεί μεν η χώρα μας να θεωρείται από την Κομισιόν ότι κινείται «εντός ορίων», διατηρεί δε ποσοστό μεγαλύτερο του κοινοτικού μέσου όρου και, επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι θα έκανε τα πάντα για να μην κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των δανειστών.

Θολό παραμένει το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού η εταιρία πουλήθηκε το φθινόπωρο, αντί τιμήματος 235.000.000 ευρώ από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ στη δανέζικη πολυεθνική Netcompany, και μένει να αποδειχθεί εάν θα διατηρήσει την ίδια ισχύ και πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και… συμβάσεων. Και αντίστοιχα το «ταλέντο» να εισπράττει τις όποιες αρρυθμίες…

Η απάντηση: Φταίει η μη λειτουργική συγχώνευση

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Intrasoft, στα οποία απευθύνθηκε η «δημοκρατία», η βασική αιτία για την πολύχρονη καθυστέρηση στα λογισμικά συστήματα του ΕΦΚΑ αποδίδεται στον όγκο και στα προβλήματα διαχείρισης που δημιουργήθηκαν από τη νέα οργανωτική δομή, καθώς και στο μεγάλο βάρος που κλήθηκε να σηκώσει το παλαιό ΟΠΣ-ΙΚΑ όταν κλήθηκε να εξυπηρετήσει τον νέο ΕΦΚΑ.

Μάλιστα η εταιρία στην ιστορική αναδρομή που κάνει για την παρουσία της αρχικά στο ΙΚΑ και στη συνέχεια στον ΕΦΚΑ αναφέρει ότι «εξαιτίας της μη λειτουργικής συγχώνευσης των τέως Φορέων στον ΕΦΚΑ, ο οποίος παραμένει ένα σύνολο από υπηρεσίες και λειτουργίες των τ. Ταμείων, η έκδοση αξιόπιστων στατιστικών για τη λειτουργία του είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα».

Σε ό,τι αφορά το έργο «Σύνταξη σε μία Ημέρα», αναφέρεται ότι μετά την προκήρυξή του τέλη του 2014, όταν αφορούσε μόνο κύριες και επικουρικές του ΙΚΑ, έως και τη «μετά από κυβερνητικές καθυστερήσεις αρκετών χρόνων απόφαση υπογραφής της σχετικής σύμβασης και εκκίνησης το 2018», το έργο υπέστη «πολύ σημαντική αύξηση του αντικειμένου χωρίς οιαδήποτε αύξηση του τιμήματος». Βέβαια, είναι άγνωστο ποια ήταν τα περιθώρια κέρδους για το αρχικό αντικείμενο.

H μητρική πλέον NetCompany έχει ήδη έντονη παρουσία στη βόρεια Ευρώπη και επιθυμεί να διεισδύσει στις αγορές της νότιας Ευρώπης με στόχο να εκτοπίσει την αμερικανική Accenture. Περιλαμβάνει 18 εταιρίες με προσωπικό 3.000 ατόμων και γραφεία σε Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Πολωνία.

Η Intrasoft International, με έδρα το Λουξεμβούργο, ιδρύθηκε το 1996 και έχει παρουσία σε 13 χώρες, ενώ οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε πάνω από 70. Απασχολεί συνολικά πάνω από 2.200 στελέχη, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο έχει προσλάβει πάνω από 150 στελέχη, με στόχο να τα διπλασιάσει έως το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This