Πλήρης οδηγός για ένταξη στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε κατοικίες»

Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις! Οι λεπτομέρειες για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα επόμενα βήματα

Must Read

Τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κατοικιών τους έχουν εδώ και λίγες ημέρες οι πολίτες, καθώς άνοιξε η σχετική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε πρώτη φάση το «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες, με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης», όπως ονομάζεται, απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 6 κιλοβάτ στην ηπειρωτική χώρα και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα ανοίξει το πρόγραμμα για τις διασυνδεδεμένες Κυκλάδες (σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Ανδρος, Τήνος) και την Κρήτη.

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα των ΦΒ συστημάτων έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, τα οποία έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) καθώς και την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου στον οποίο εγκαθίσταται το ΦΒ σύστημα και τα οποία χρησιμοποιούν το κτίριο ως κατοικία τους, ενώ το όριο είναι 3 κιλοβάτ.

Το περίσσευμα της παραγόμενης ενέργειας θα πωλείται στο δίκτυο, αποφέροντας έσοδο στον ιδιοκτήτη, που θα είναι αφορολόγητο. Η σύμβαση για την πώληση της ενέργειας έχει διάρκεια 20 έτη, με τιμή αποζημίωσης 87 ευρώ/MWh.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Προβλέπονται γρήγορες διαδικασίες τόσο της ηλεκτρονικής αίτησης όσο και της ανταπόκρισης του ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο. Ο αιτών θα πρέπει να λαμβάνει απάντηση αν εγκρίνεται η αίτησή του εντός 15 ημερών, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ υποχρεούται να κατασκευάσει τα έργα σύνδεσης εντός 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης από τον αιτούντα, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου, και εντός τεσσάρων μηνών, εφόσον απαιτούνται νέα έργα δικτύου.

«Σύμβαση Συμψηφισμού»

Μεταξύ του οικιακού καταναλωτή, κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος, και του προμηθευτή που εκπροσωπεί την παροχή κατανάλωσής του στο κτίριο, θα υπογράφεται «Σύμβαση Συμψηφισμού», σύμφωνα με την οποία η περίσσια από την καταναλισκόμενη ενέργεια την ώρα που παράγεται πωλείται στο δίκτυο με σταθερή τιμή αναφοράς (8,7 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει απόσβεση της επένδυσης σε βάθος 8 έως 10 ετών και έσοδο της τάξης των 300 έως 400 ευρώ ετησίως, το οποίο γίνεται καθαρό έσοδο μετά τον χρόνο απόσβεσης έως την εικοσαετία.

Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά όλη την επικράτεια. Ως μέγιστη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του προγράμματος ορίζεται για την ηπειρωτική χώρα, τα διασυνδεδεμένα με το σύστημα νησιά και την Κρήτη τα 6 κιλοβάτ και για τα λοιπά μη διασυνδεδεμένα νησιά τα 3 κιλοβάτ.

Η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα εγκατασταθεί σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα των μη σιασυνδεδεμένων νησιών θα προσμετράται στο εκάστοτε ισχύον περιθώριο ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς του συστήματος αυτού, σύμφωνα με τις εκάστοτε σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ.

Τα 15+1 «μυστικά» που πρέπει να ξέρετε

Τις διαδικασίες περιγράφει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα (ΦΕΚ B’ 6351/30.12.2021). Τις λεπτομέρειες τόσο για την υποβολή της αίτησης όσο και για τα επόμενα βήματα εξειδικεύει ο ΔΕΔΔΗΕ σε έναν οδηγό ερωταποκρίσεων. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει τις σημαντικότερες εξ αυτών:

1. Πού μπορεί να εγκατασταθεί το ΦΒ σύστημα;

Παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης σταθερών ΦΒ συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία, δηλαδή στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Η εγκατάσταση επιτρέπεται εφόσον δεν αντίκειται στις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και σε ειδικότερους όρους δόμησης που ισχύουν για την περιοχή. Οι βοηθητικοί χώροι πρέπει να βρίσκονται εντός του ιδίου οικοπέδου, όπου και το κυρίως κτίριο, άλλως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοιοι. Διευκρινίζεται ότι για την
εγκατάσταση του ΦΒ συστήματος μπορεί να επιλεγεί οποιοσδήποτε από τους ανωτέρω χώρους ή και συνδυασμός αυτών. Επιπλέον επιτρέπεται η εγκατάσταση ΦΒ συστήματος επί εδάφους (π.χ. σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου), το οποίο τοποθετείται σε σταθερές βάσεις ή σε συστήματα ηλιακής ιχνηλάτησης (trackers).

2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ σύστημα;

Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, τα οποία έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) καθώς και την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου στον οποίο εγκαθίσταται το ΦΒ σύστημα και τα οποία χρησιμοποιούν το κτίριο ως κατοικία τους. Για την περίπτωση ΦΒ συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο του κτιρίου επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή και περισσότερων ΦΒ συστημάτων. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα στην περίπτωση αυτή έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών έπειτα από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, η οποία αποδεικνύεται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία αυτών, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

3. Ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ΦΒ συστήματος;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενεργού παροχής ρεύματος χαμηλής τάσης οικιακής χρήσης στο όνομα του κυρίου του ΦΒ συστήματος (φυσικό πρόσωπο) στο κτίριο όπου εγκαθίσταται. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι μέρος των θερμικών αναγκών του κτιρίου σε ζεστό νερό να καλύπτεται από χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα, ηλιοθερμικών κ.λπ.). Επίσης, το έργο της εγκατάστασης του ΦΒ συστήματος να μην έχει ενταχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδότησης (π.χ. στο πλαίσιο ΕΠ του ΕΣΠΑ).

4. Πώς ενημερώνεται ο ΔΕΔΔΗΕ για την πρόθεση εγκατάστασης του ΦΒ συστήματος και τι επισυνάπτεται;

Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει για την πρόθεσή του να εγκαταστήσει το ΦΒ σύστημα ηλεκτρονικά μέσω κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ, υποβάλλοντας
αίτημα συνοδευόμενο από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με το έντυπο αίτησης του ΔΕΔΔΗΕ. Προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει επιλέξει τον τύπο του εξοπλισμού
που θα εγκαταστήσει και να έχει εκπονηθεί η σχετική τεχνική μελέτη.

5. Ποια διαδικασία ακολουθείται μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης εγκατάστασης του ΦΒ από τον ενδιαφερόμενο;

Η αρμόδια περιοχή του ΔΕΔΔΗΕ εντός 15 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος εξετάζει τη δυνατότητα σύνδεσης του ΦΒ συστήματος και αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά, σε περίπτωση αποδοχής της σύνδεσης, τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία αναγράφονται το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης και ο χρόνος υλοποίησης αυτών, ενώ σε περίπτωση απόρριψης της σύνδεσης έγγραφη ενημέρωση για τους λόγους απόρριψης. Σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος από τον ΔΕΔΔΗΕ η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου άρχεται από την ημερομηνία αποστολής της Σύμβασης Σύνδεσης.

6. Πότε υπογράφεται Σύμβαση Σύνδεσης για το ΦΒ σύστημα;

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει εντός 60 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της Σύμβασης Σύνδεσης να καταβάλει τη σχετική δαπάνη, να υπογράψει τη σύμβαση και να την αποστείλει στην αρμόδια περιοχή του ΔΕΔΔΗΕ ηλεκτρονικά, αλλιώς με την πάροδο των 60 ημερών αίρεται αυτοδικαίως η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου και η προτεινόμενη Σύμβαση Σύνδεσης δεν ισχύει. Από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Σύνδεσης ο παραγωγός υποχρεούται να ενεργοποιήσει τη σύνδεση του ΦΒ συστήματος με το δίκτυο εντός 12 μηνών, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, ή εντός 24 μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ.

7. Πόσο κοστίζει η σύνδεση του ΦΒ συστήματος με το δίκτυο;

Το κόστος των έργων σύνδεσης ανέρχεται σε 400 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ έως 5 kWp, σε 500 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον δεν απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου, και σε 800 € πλέον ΦΠΑ για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου. Τα ανωτέρω κόστη είναι τα τυπικά κόστη σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου πέραν της αντικατάστασης του παροχικού καλωδίου.

8. Σε πόσο χρόνο κατασκευάζονται τα έργα σύνδεσης;

Ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνει την κατασκευή των έργων σύνδεσης εντός 30 ημερών, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου, ή εντός τεσσάρων μηνών, εφόσον απαιτούνται νέα έργα δικτύου, από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Σύνδεσης από τον αιτούντα.

9. Πότε υπογράφεται Σύμβαση Συμψηφισμού για το ΦΒ σύστημα;

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση για την υπογραφή Σύμβασης Συμψηφισμού από τον κύριο του ΦΒ συστήματος προς τον προμηθευτή με τον οποίο έχει Σύμβαση Προμήθειας ως καταναλωτής. Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών από την παραλαβή της αίτησης.

10. Πότε ενεργοποιείται η σύνδεση του ΦΒ συστήματος;

Η ενεργοποίηση της σύνδεσης του ΦΒ συστήματος πραγματοποιείται από την αρμόδια Περιοχή του ΔΕΔΔΗΕ εντός 15 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης Ετοιμότητας/Αίτησης Ενεργοποίησης με συνημμένα τα σχετικά δικαιολογητικά που προβλέπονται για το στάδιο αυτό, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που απαιτούνται από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, όπως κατασκευή τυχόν έργου σύνδεσης και διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων της εγκατάστασης για την ασφαλή σύνδεση στο δίκτυο. Ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει Δήλωση Ετοιμότητας, εφόσον έχει ολοκληρώσει το σύνολο των εργασιών εγκατάστασης του ΦΒ συστήματός του, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα στο στάδιο αυτό δικαιολογητικά. Η Δήλωση Ετοιμότητας δύναται να υποβληθεί είτε ταυτόχρονα με την Αίτηση Ενεργοποίησης είτε σε προγενέστερο της Αίτησης Ενεργοποίησης χρόνο.

11. Πώς συνδέεται το ΦΒ σύστημα με το δίκτυο;

Συνδέεται στο δίκτυο χαμηλής τάσης κάνοντας χρήση του ίδιου παροχικού καλωδίου μέσω του οποίου τροφοδοτούνται οι καταναλώσεις του κτιρίου, σύμφωνα με το σχήμα που ακολουθεί. Για τη σύνδεση του ΦΒ συστήματος εγκαθίσταται ηλεκτρονικός μετρητής, ενώ στην υφιστάμενη παροχή κατανάλωσης, αν υπάρχει ηλεκτρομηχανικός μετρητής, αντικαθίσταται με ηλεκτρονικό. Με αυτόν τον τρόπο η μέτρηση της παραγόμενης από το ΦΒ σύστημα ενέργειας και η μέτρηση της ενέργειας που καταναλίσκεται από την εγκατάσταση συσχετίζονται και κατ’ ουσία συνιστούν ενιαίο σύνολο και για τον λόγο αυτόν η σύνδεση αντιστοιχεί σε υφιστάμενο αριθμό παροχής της ιδιοκτησίας του κυρίου του ΦΒ συστήματος.

12. Πότε γίνεται η καταμέτρηση και πότε η πληρωμή της παραγόμενης ενέργειας από το ΦΒ σύστημα;

Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας από το ΦΒ σύστημα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη καταμέτρηση της ενέργειας που καταναλώνεται, δηλαδή εφαρμόζεται ο ίδιος κύκλος καταμέτρησης με αυτόν της καταναλισκόμενης ενέργειας. Η πληρωμή όμως της παραγόμενης ενέργειας γίνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος (και όχι στον έναντι λογαριασμό). Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή η λήψη των ενδείξεων κατά την ημερομηνία της προγραμματισμένης καταμέτρησης, ο συμψηφισμός θα γίνεται αμέσως μόλις διενεργηθεί η επόμενη τακτική καταμέτρηση.

13. Πώς γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας της παραγόμενης ενέργειας από το ΦΒ σύστημα;

Η πίστωση από την παραγόμενη ενέργεια ΦΒ συστήματος εμφανίζεται στον λογαριασμό ρεύματος του κυρίου του ΦΒ συστήματος. Ουσιαστικά ο λογαριασμός ρεύματος επέχει θέση
τιμολογίου αγοράς. Το ποσό αυτό της πίστωσης συμψηφίζεται με τις χρεώσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση Προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση που ο συνολικός λογαριασμός ρεύματος είναι πιστωτικός, τότε το ποσό πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κυρίου του ΦΒ συστήματος στην ημερομηνία λήξης του λογαριασμού ρεύματος.

14. Ποια η διάρκεια της Σύμβασης Συμψηφισμού του ΦΒ συστήματος;

Η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφεται μεταξύ του προμηθευτή και του κυρίου του ΦΒ συστήματος έχει διάρκεια ισχύος 20 έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του ΦΒ συστήματος.

15. Τι προβλέπεται σε περίπτωση αλλαγής του ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο έχει εγκατασταθεί ΦΒ σύστημα και έχει υπογραφεί Σύμβαση Συμψηφισμού;

Σε περίπτωση μεταβολής στο πρόσωπο του κυρίου του ΦΒ συστήματος λόγω μεταβίβασης της σχετικής ιδιοκτησίας του στο κτίριο όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το ΦΒ σύστημα, ο
νέος κύριος, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης, υπεισέρχεται στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού.

Πότε λύεται η Σύμβαση Συμψηφισμού;

+1. Η Σύμβαση Συμψηφισμού λύεται α) αυτοδικαίως με την παρέλευση του διαστήματος των 20 ετών, β) αυτοδικαίως στην περίπτωση αλλαγής προμηθευτή – συνάπτεται νέα Σύμβαση Συμψηφισμού για το υπολειπόμενο εκ των 20 ετών διάστημα, με τον νέο προμηθευτή, γ) αυτοδικαίως μετά τη λύση της Σύμβασης Προμήθειας ή της Σύμβασης Σύνδεσης, δ) έπειτα από καταγγελία του προμηθευτή, στην περίπτωση πλημμελούς εκπλήρωσης των όρων της Σύμβασης Συμψηφισμού από τον κύριο του ΦΒ συστήματος, κατόπιν έγγραφης ειδοποίησής του, προκειμένου ο αντισυμβαλλόμενος να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του (περίοδος αποκατάστασης) και άπρακτης παρέλευσης προθεσμίας 15 ημερών, ε) έπειτα από καταγγελία του κυρίου του ΦΒ συστήματος χωρίς την επίκληση κάποιου σπουδαίου λόγου, κατόπιν υποβολής σχετικού εγγράφου και εντός διαστήματος 15 ημερών από την επίδοση του εγγράφου, στ) έπειτα από καταγγελία του κυρίου του ΦΒ συστήματος, σε περίπτωση οριστικής διακοπής της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού.

Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This