ΔΝΤ για Ελλάδα: «Ναι μεν, αλλά» στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού

Μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία όσων λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ τα μέτρα στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά

Must Read

Δέκα χρόνια μνημόνια, κατόπιν πανδημία και τώρα πόλεμος, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να διατηρεί τη σκληρότητά του απέναντι στη χώρα μας, πιστεύοντας ότι ούτε τώρα είναι καλή στιγμή για να… χαλαρώσει τα γκέμια!

Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ συμφωνεί πως η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας πρέπει να είναι σταδιακή και φιλική στην ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας υψηλότερες δαπάνες για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις, η σύστασή του προς την κυβέρνηση είναι να ακυρώσει τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Παράλληλα, σημειώνει ότι πρέπει να περιορισθούν οι πιέσεις για δαπάνες στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, με την τήρηση του παγώματος των συντάξεων φέτος και του δείκτη αναπροσαρμογής τους από το επόμενο έτος.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή κατάργηση των μεταβιβάσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις και των επιδοτήσεων στα καύσιμα μεσοπρόθεσμα και με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες και επενδυτικές ανάγκες, όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης», σημειώνει το ΔΝΤ, στο νέο πόρισμά του για την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία συνετή αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα διατηρεί τα κέρδη ανταγωνιστικότητας που έχει η ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσόρισε την ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών των μεγάλων τραπεζών, αλλά τονίζει ότι παραμένουν προβλήματα και ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, τη βελτίωση των πλαισίων διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων από τις τράπεζες και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων.

Όπως εκτιμά σε ανακοίνωσή του, ισχυρή θα παραμείνει η ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα, παρά τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 3,5%, που είναι κατά μία μονάδα χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του, αλλά σημειώνει ότι η αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές.

Σύσταση για διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% σε μέσα επίπεδα φέτος για να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα στο 1,9%. Συστήνει στην κυβέρνηση να ακολουθήσει φέτος μία διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική, με δεδομένο το αρνητικό παραγωγικό κενό, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση από τα κρατικά μέτρα στήριξης στην ιδιωτική δραστηριότητα. Ωστόσο, συνιστά το πρωτογενές έλλειμμα να μην υπερβεί φέτος του 2% του ΑΕΠ και το 2023 να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα αυξάνεται για να φτάσει στο 2% το 2027.

Σημειώνει, επίσης, ότι τα μέτρα στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να αφορούν τις ευάλωτες ομάδες, επιτρέποντας τη σταδιακή μετακύλιση των υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές. Κατά την άποψή του, μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία όσων λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με μία αύξηση του ύψους του, τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού, ώστε να αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας έναντι των αρνητικών σοκ, όπως η σημερινή ενεργειακή κρίση.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This