«Κλείδωσε» η ημερομηνία για το επίδομα ακρίβειας – Ποιοι θα πάρουν έως 420 ευρώ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων - Επιδόματα-ασπιρίνες σε ελάχιστους πολίτες την ώρα που τα νοικοκυριά λυγίζουν υπό το βάρος των ανατιμήσεων!

Must Read

Μέτρα-ασπιρίνες για…. ελάχιστους ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ώρα που το σαρωτικό κύμα ακρίβειας έχει λυγίσει τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, το επίδομα ακρίβειας 200 ευρώ στους ευάλωτους θα καταβληθεί 20 με 21 Απριλίου και φυσικά αφορά μικρή μερίδα πολιτών.

Σύμφωνα με την τροπολογία και τα κριτήρια για τους δικαιούχους, οι κατηγορίες που θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ είναι:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η επιπλέον δόση θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί μετά το Πάσχα, στις 30 Απριλίου. Θα δοθεί το πιθανότερο τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου.

Επίδομα παιδιού Α21

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στόχος είναι να καταβληθεί το «μπόνους» επίδομα τη Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου.

Ποιο χάνουν το έκτακτο επίδομα

Το έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ θα δοθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο, το άτυπο «Δώρο Πάσχα 2022» θα χάσουν όσοι δεν πληρούν κάποιο από τα παρακάτω κριτήρια.

  • Το εισοδηματικό κριτήριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι στα 7.200 ευρώ. Αν όμως έχουν εισόδημα 600 ευρώ από τη σύνταξη, αλλά και πρόσθετο εισόδημα από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από ενοίκια, τότε χάνουν τα 200 ευρώ
  • Ένας ακόμα «κόφτης» είναι το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχει τεθεί στα 14.400 ευρώ. Αν λοιπόν ένας συνταξιούχος έχει σύνταξη 600 ευρώ τον μήνα, αλλά ο/η σύζυγος έχει πάνω από 600 ευρώ, τότε αποκλείεται από τους δικαιούχους.
  • Ισχύουν όμως και περιουσιακά κριτήρια. Ακόμα και αν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 14.400 ευρώ, όμως η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι πάνω από 200.000 ευρώ, και σε αυτή την περίπτωση χάνεται το επίδομα

Έως 420 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά

Οικογένεια με ένα παιδί

Ετήσιο εισόδημα:

  • Έως 10.500 ευρώ: 105 ευρώ
  • Από 10.501 ευρώ έως 17.500 ευρώ: 63 ευρώ
  • Από 17.501 ευρώ έως 26.250 ευρώ: 42 ευρώ

Οικογένεια με τρία παιδιά

Ετήσιο εισόδημα:

  • Έως 13.500 ευρώ: 420 ευρώ
  • Από 13.501 ευρώ έως 22.500 ευρώ: 262 ευρώ
  • Επίδομα παιδιού

Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την Α κατηγορία:

  • 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Β κατηγορία:

  • 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Γ κατηγορία:

  • 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Οικονόμου, μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίμηνη επιδότηση καυσίμων. Το μέτρο αφορά ιδιοκτήτες οχημάτων με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Η ενίσχυση φτάνει τα 22 λεπτά το λίτρο και ανέρχεται συνολικά στα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ για τα νησιά.

Τα 40 ευρώ της κάρτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από τον εκάστοτε δικαιούχο. Δηλαδή, είτε να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το ποσό σε ένα γέμισμα, είτε να το αξιοποιεί τμηματικά σε παραπάνω από μια συναλλαγή σε πρατήριο, πάντα εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Η επιδότηση καλύπτει το σύνολο των καυσίμων που προμηθεύεται κανείς από τα βενζινάδικα, δηλαδή τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο, έως την ποσότητα των 180 λίτρων.

Ποια είναι τα βήματα της διαδικασίας

Βήμα 1ο: Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του στο Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού κατά το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί στη χορήγηση του freedom pass.

Βήμα 2ο: Διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Βήμα 3ο: Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS. Δεδομένου ότι είναι προπληρωμένη και όχι πιστωτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρατήρια με το σήμα της MasterCard.

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

Ποιοι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων είναι φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Προκειμένου να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης στο όχημα που θα δηλώνει στην σχετική πλατφόρμα στο gov.gr. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Τα ποσά της επιδότησης

Η επιδότηση για αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ. Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή. Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή. Εκτός της κάρτας καυσίμων, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This