Ηλεκτροπληξία με τη νέα αύξηση στην τιμή του ρεύματος

Νέα πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην τιμή του ρεύματος μετά την αύξηση κατά 44,5%

Must Read

Την υψηλότερη τιμή ρεύματος μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης εμφάνισε η Ελλάδα στο ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς εκτοξεύθηκε στα 243,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες ύστερα από αύξηση κατά 44,50%.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 375 ευρώ / MWh, ενώ το χαμηλό του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 225 ευρώ / MWh. Μάλιστα, στα συμβόλαια της επόμενης ημέρας καταγράφηκε νέα αύξηση κατά 8,79%, με την τιμή να διαμορφώνεται σε 264,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα ρεκόρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει μόλις το 6,9%, το φυσικό αέριο 31,9%, τα υδροηλεκτρικά 4,9%, οι εισαγωγές 21,5% και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 30,3%. Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι ΑΠΕ. Δεν πρόλαβε να περάσει μία εβδομάδα από το Σάββατο 2 Απριλίου, όταν η συνολική ζήτηση της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ποσοστό 68%, και την Κυριακή 10/4 καταγράφηκε άλλο ένα ρεκόρ.

Η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ, η οποία ξεπέρασε το 80% στο ενεργειακό μείγμα τις μεσημεριανές ώρες, οδήγησε σε σχεδόν μηδενική τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια για το διάστημα από τις 2 μ.μ. έως και τις 5 μ.μ. (3,99 ευρώ / MWh στις 2 μ.μ., 0.09 ευρώ / MWh στις 3 μ.μ., 3 ευρώ / MWh στις 4 μ.μ. και 8,52 ευρώ / MWh στις 5 μ.μ.) Ετσι, η μέση τιμή αναφοράς για εχθές έπεσε στα 168,22 ευρώ / MWh, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώθηκαν τις απογευματινές ώρες, όταν περιορίστηκε η συμμετοχή των ΑΠΕ.

Η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας ξεπέρασε τα 5.000 MW, ενώ παράλληλα ήταν περιορισμένη και η ζήτηση, η οποία μόλις και ξεπερνούσε τα 6.000 MW. Συνολικά το μείγμα παραγωγής στο σύνολο του 24ώρου της Κυριακής ήταν: 61,4% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 19,7% εισαγωγές, 8 % φυσικό αέριο, 3,8% λιγνίτης, ενώ με 4,2% συμμετείχε το σύστημα της Κρήτης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This