Άδεια πορτοφόλια, άδεια μαγαζιά! Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου θα εξελιχθούν σε φιάσκο

Οι έμποροι βλέπουν ότι ο… γολγοθάς στον τζίρο θα συνεχιστεί

Must Read

Δώρο… άδωρο θα είναι οι φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις που αρχίζουν μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τους εμπόρους, που ελπίζουν σε αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης. Με το «καλημέρα» των εκπτώσεων οι τσέπες των καταναλωτών θα είναι άδειες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του μισθού θα έχει… εξανεμιστεί λόγω των εξωφρενικών αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και στα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης!

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, αυτές που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις χειμερινές και τις θερινές, θα αρχίσουν την Τρίτη 3 Μαΐου, λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Η εαρινή εκπτωτική περίοδος διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και, στην προκειμένη περίπτωση, από τις 3 έως τις 17 Μαΐου. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της αγοράς, με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης δίνεται η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να μείνουν ανοιχτά προαιρετικά και την Κυριακή 8 Μαΐου.

Ομως οι έμποροι δεν είναι αισιόδοξοι και φοβούνται πως ο… γολγοθάς στον τζίρο θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Για πολλούς καταστηματάρχες η αγορά έχει νεκρώσει από το περασμένο φθινόπωρο, όταν άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος.

«Ως επιχείρηση λειτουργούμε 25 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολα. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Ολα τα λεφτά πάνε στους λογαριασμούς και στις υποχρεώσεις του σπιτιού και στη διατροφή» δήλωσε ένας έμπορος που διατηρεί κατάστημα ένδυσης.

Αλλος καταστηματάρχης, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1929, συμπληρώνει: «Η ενέργεια μας έχει τσακίσει. Αυτά τα χρήματα που λείπουν από την αγορά πηγαίνουν στην ενέργεια. Εχει πέσει ο τζίρος 30%-40%. Είμαι 25 χρόνια έμπορος, αλλά αυτή είναι η χειρότερη στιγμή».

«Από τότε που ήρθαν οι λογαριασμοί της ενέργειας, τελείωσε η αγορά»

Ενας βιβλιοπώλης κάνει λόγο για πτώση τζίρου μέχρι και 50% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Από τότε που ήρθαν οι λογαριασμοί της ενέργειας, τελείωσε η αγορά. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, όταν ήρθαν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος με τις ρήτρες αναπροσαρμογής στους πολίτες, τελειώσαμε…» ανέφερε με νόημα.

Εξάλλου, πολλοί καταστηματάρχες δεν επιθυμούν τις ενδιάμεσες εκπτώσεις λόγω των στρεβλώσεων που μπορεί να παρουσιαστούν στην αγορά με εικονικές χαμηλότερες τιμές. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν.

«Εκφράζοντας την απαίτηση του συνόλου των επιχειρηματιών, αλλά και των φορέων εκπροσώπησης των καταναλωτών, ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία φορά εφαρμογής του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση χαμηλότερων αρχικών τιμών σε όλα τα είδη από την αρχή της σεζόν. Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην πολύπαθη αγορά» δήλωσε ο κ. Καφούνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This