3/7/2022

«Βρέχει» εξώδικα για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Χιλιάδες συνταξιούχοι, αν και κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές, αυτές δεν προσμετρήθηκαν σωστά, με συνέπεια οι απώλειες να φτάνουν έως τα 1.000€ το μήνα (μικτά)

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, είναι γεγονός ότι ο ελλιπής και λανθασμένος επανυπολογισμός των συντάξεων έχει ως συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι να λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις. Ο λόγος είναι ότι, αν και κατέβαλλαν επί σειρά ετών ή και δεκαετιών αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, αυτές δεν προσμετρήθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα οι απώλειες να φτάνουν έως και τα 1.000 ευρώ τον μήνα μικτά.

Την περασμένη εβδομάδα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κατέθεσε άλλο ένα «πακέτο» εξωδίκων προς τον ΕΦΚΑ με περιπτώσεις συντάξεων σημαντικά μειωμένων. Ωστόσο, η υπόθεση αφορά χιλιάδες άλλους για τους οποίους το Υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Ταμείου αρνούνται να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους.

Οι πριν από το 2016

Το πρόβλημα εστιάζεται σε παλαιούς συνταξιούχους (όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τις 13 Μαΐου 2016) στις εξής κατηγορίες:

 • Όσους κατέβαλλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ασφάλιστρο μεγαλύτερο του 20% (π.χ., 32% έως 43,30%). Πρόκειται για εργαζομένους στην πρώην Ολυμπιακή, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ και στα ΕΛ.ΤΑ., τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας και εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ.
 • Όσους κατέβαλλαν εισφορές για βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
 • Όσους υπάγονταν στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης πριν από τις 13/05/2016 και δεν έχει προσμετρηθεί ο παράλληλος χρόνος στη σύνταξή τους.
 • Όσες συντάξεις χηρείας καταβλήθηκαν ενώ υπάγονταν στις ανωτέρω περιπτώσεις και δεν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός τους (πρώτα στις συντάξεις των θανόντων και μετά στη μεταβίβαση).

Τα πιο κραυγαλέα

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» συγκέντρωσε τις πλέον εξόφθαλμες περιπτώσεις από τα 39 εξώδικα που κατέθεσε στη Δικαιοσύνη το ΕΝΔΙΣΥ με μειωμένες συντάξεις. Ενδεικτικά παραθέτουμε:

 1. Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει διαφορά στο ασφάλιστρο για ΝΠΔΔ και η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1.242,12 ευρώ (ν. Κατρούγκαλου) και 1.339,11 ευρώ (ν. Βρούτση), ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 755,69 ευρώ. Συνολικά, η διαφορά στην ανταποδοτική σύνταξη που προκύπτει είναι 583,42 ευρώ τον μήνα. (Υπολογίστηκε με 20% ασφάλιστρο, αντί 32%.)
 2. Με τη διαφορά στα επιπλέον ασφάλιστρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας η αύξηση φτάνει τα 436,71€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1231,07€ και 1330,10€ με τον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 893,39€.
 3. Με την διαφορά στα επιπλέον ασφάλιστρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας η αύξηση φτάνει 464,5€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1211,91€ και 1325,13€ στον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 860,63€.
 4. Με τη διαφορά στα επιπλέον ασφάλιστρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας η αύξηση φτάνει τα 500,57€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1.293,32€ και 1.439,05€ με τον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 938,48€.
 5. Με τη διαφορά στα επιπλέον ασφάλιστρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας η αύξηση φτάνει τα 478,26€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1.238,97€ και 1.361,44 €με τον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 883,18€.
 6. Με τη διαφορά στα επιπλέον ασφάλιστρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας η αύξηση φτάνει τα 478,74€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1.248,17€ και 1.378,53€ με τον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 899,79€.
 7. Με τη διαφορά στα επιπλέον ασφάλιστρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας η αύξηση φτάνει τα 338,23€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1.010,40€ και 1.040,31€ με τον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 702,08€.
 8. Με τη διαφορά στα επιπλέον ασφάλιστρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας η αύξηση φτάνει τα 561,81€ τον μήνα. Η ανταποδοτική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπρεπε να είναι 1.398,47€ και 1.566,51€ με τον νόμο Βρούτση, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει λανθασμένα υπολογίσει 1.004,70€.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παραμένουν στις πρώτες θέσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά

Μπορεί να ακριβαίνουν ολοένα και περισσότερο, σε σύγκριση με τα επώνυμα, αλλά τα προϊόντα...

Λογαριασμοί ρεύματος: Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου – Φόβοι για μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας

Μετά την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, έρχονται νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινωθούν έως...

«Μαύρα» σενάρια ΚΕΠΕ: Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει!

Ακόμη και το 2023, αν μετριαστεί ο πληθωρισμός, φαίνεται ότι η ακρίβεια ήρθε για...

Απογείωση στα αεροδρόμια!

Υψηλές πτήσεις για τα αεροδρόμια της χώρας, με την κίνηση να αγγίζει ή και...

Εθνική Τράπεζα: Επανήλθε o ιστότοπος της τράπεζας – Ήταν αδύνατες οι συναλλαγές 

Μετά από τουλάχιστον μια ώρα αδυναμίας σύνδεσης, τα συστήματα internet και intranet της Εθνικής...

Σοκ από τη Eurostat: Στο 12% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα!

Ρεκόρ... Καλπάζει η ακρίβεια χωρίς ίχνος φρεναρίσματος

«Χρυσές» οι φετινές διακοπές: Ακριβότερα τα ακτοπλοϊκά!

Για τέσσερις μέρες στη Μήλο 1.431 ευρώ

«Μαύρες» προβλέψεις της ΤτΕ για ανάπτυξη και πληθωρισμό!

Προς τα κάτω αναθεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος την εκτίμησή της για τον ρυθμό...

Προσοχή με το Power Pass: Απόψε ξεκινούν οι αιτήσεις για όσους επιλέξουν να αλλάξουν στοιχεία κατοικίας!

Μετά το αλαλούμ βρέθηκε μία... άκρη - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για να λάβουν τελικά την επιδότηση

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Νοσηλεύεται με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα o Δημήτρης Γιώτης

Ανησυχία για τον Δημήτρη Γιώτη. Ο γνωστός τραγουδιστής, που...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ