Εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση της ΕΕ για το (μερικό) εμπάργκο στη Ρωσία

Σε υψηλό διμήνου

Must Read

Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου ανέβηκε πάνω από τα 123 δολάρια το βαρέλι (αργό Brent) αφού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες σε μερική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και ταυτόχρονα η Κίνα άρχισε να αίρει τους περιορισμούς του Covid-19.

Στο Λονδίνο ICE (InterContinental Exchange Futures) το κόστος του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε 2,25 δολάρια για να διαπραγματευτεί στα 123,92 δολάρια ενώ η τιμή του ελαφρού αργού πετρελαίου στο NYMEX (New York Mercantile Exchange) αυξήθηκε 4,08 δολάρια στα 119,15 δολάρια.

Το West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, αναρριχήθηκε 3% στα 118,61 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο 3,4% στα 123,44 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας φέτος πυροδοτεί τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, υπονομεύοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ωθεί τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν την πολιτική τους.

Θυμίζουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες να μειώσουν τις περισσότερες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του 2022, ως μέρος των νέων κυρώσεων στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η απαγόρευση θα καλύπτει το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, επιτρέποντας μια προσωρινή εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τη Ρωσία μέσω αγωγών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το εμπάργκο «θα μειώσει ουσιαστικά περίπου το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους».

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί αφού η Σαγκάη ανακοίνωσε τη χαλάρωση των περιορισμών για τον Covid-19, ανοίγοντας ξανά τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά από ένα δίμηνο lockdown.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This