9/8/2022

Η απάτη της κατάργησης της ρήτρας με την νέα τιμολόγηση του ρεύματος

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

H νέα νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τα τιμολόγια του ρεύματος, αναστέλλουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής για ένα έτος και στη θέση τους δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός χρεώσεων της KWh ανά μήνα. Επίσης προβλέπεται η επιλογή της αποχώρησης ενός καταναλωτή από τον πάροχό του και η σύναψη συμβολαίου, χωρίς πέναλτι, με άλλον πάροχο που θα του προσφέρει φθηνότερη τιμή ρεύματος.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο καταναλωτής θα ανακουφιστεί από τις ρήτρες αναπροσαρμογής και τα πέναλτι λόγω αλλαγής παρόχου. Είναι όμως έτσι;  Και φυσικά όχι, για τους παρακάτω λόγους:

Μιχαήλ Χριστοδουλίδης

Πρώτον: Αναπροσαρμόζουν τις νέες χρεώσεις στην τιμή της KWh, χωρίς να μπαίνει πλαφόν στην λιανική, ενώ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μιλούσαν τόσο καιρό και για πλαφόν στην λιανική, κάτι που πλέον δεν υφίσταται με το νέο σύστημα τιμολόγησης του ρεύματος, και λογικό, αφού η χονδρεμπορική τιμή του  φυσικού αερίου είναι στο 100% εκτεθειμένη στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις.

Δεύτερον: Οι εταιρίες θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς να αναρτούν τις νέες χρεώσεις τους, όπου ναι μεν δεν θα αναγράφονται στα τιμολόγια τους οι ρήτρες αναπροσαρμογής, ωστόσο, θα περιλαμβάνουντις επισφάλειες και τις αυξήσεις στα πάγια των μηνιαίων λογαριασμών του ρεύματος των πελατών τους. Έτσι λοιπόν, ο καταναλωτής θα κληθεί τελικά να πληρώνει περισσότερα χρήματα για το ρεύμα, δηλαδή από τα 28-30 λεπτά την KWh που είναι σήμερα, ακόμα και πάνω από τα 50 λεπτά. Μήπως τελικά ο καταναλωτής με αυτό το νέο σύστημα τιμολόγησης θα συνεχίζει να πληρώνει τα ίδια υπέρογκα ποσά και πιθανόν και περισσότερα, σαν να υπήρχαν οι ρήτρες;

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η ακρίβεια στα ύψη, οι πολίτες σε απόγνωση!

Τρίτον : Τελικά το πλαφόν μπαίνει στο κόστος παραγωγής του ρεύματος και όχι στην προμήθεια του φυσικού αερίου μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, κάτι που ήδη έχει απορριφθεί από την Ε.Ε. Η διαφορά που θα προκύπτει από την αυθαίρετη αυτή διοικητική τιμή του πλαφόν και της μεσοσταθμικής αγοράς του φυσικού αερίου θα επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, δηλαδή το «μάρμαρο» πάλι θα το πληρώνει ο φορολογούμενος.

Τέταρτον: Ο κ. Σκρέκας πρόσφατα δήλωσε ότι όταν το λειτουργικό κόστος μιας μονάδας παραγωγής ρεύματος είναι μικρότερο από το οριζόμενο πλαφόν, τη διαφορά αυτή θα την εισπράττει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από εκεί θα επιδοτούνται οι επιπλέον αυξήσεις. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί όσο διαρκεί η κρίση, για τον απλούστατο λόγο, οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξάνουν συνέχεια από δω και στο εξής, τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα, όπως εξάλλου έχουν εκτιμήσει πολλοί διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι και ειδικοί στην ενέργεια.

Πέμπτον: Η νέα ρύθμιση στα συμβόλαια του ρεύματος θα δημιουργήσει  μια χαοτική μετακίνηση καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο για να συνάψουν νέα συμβόλαια με μικρότερες τιμές χρέωσης. Αυτό θα συμβεί το πρώτο διάστημα μέχρι να ‘’καρτελοποιηθεί’’ η αγορά ενέργειας, δημιουργώντας εν τέλει μια ιδιότυπη ομηρία των καταναλωτών.

Εκτον:  Το ΥΠΕΝ στην τροπολογία του αναφέρει για πλαφόν στο κόστος παραγωγής ανά τεχνολογία. Πηγές του ΥΠΕΝ  αναφέρουν ότι για τον πρώτο μήνα εφαρμογής, οι παραγωγοί που καίνε φυσικό αέριο θα αποζημιώνονται με 253,9€/MWh και οι λιγνιτικές με 206,7€/MWh. Το κόστος όμως παραγωγής από λιγνίτη είναι σταθερό  και κοστίζει 40€/MWh, ενώ οι ρήτρες των ρύπων δεν έχουν ξεπεράσει εδώ και μήνες τα  85€/ΜWh, αυτό μας κάνει 125€/MWh  και όχι 206,7€.  Προφανώς η κυβέρνηση ορίζει ένα αυθαίρετο μεγαλύτερο κόστος παραγωγής ρεύματος από τους λιγνίτες,για προφανείς λόγους, όπως για παράδειγμα, να έχει ένα καλό άλλοθι, ώστε ο λιγνίτης να μην θεωρείται μια φθηνή ενεργειακή λύση για την ηλεκτροπαραγωγή.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Καθυστέρηση πληρωμών και στο Fuel Pass 2

Έβδομον: Ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο σενάριο, ακόμα κι αν κλείσει εντελώς η στρόφιγγα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό μέχρι να έρθει προχθές η ΡΑΕ, για να τον διαψεύσει. Η ΡΑΕ αναφέρει ότι  στην περίπτωση αυτή, θα υπάρχουν Black out εκ περιτροπής σε όλη την χώρα.

Όγδοον: Mε το σταθερό κόστος παραγωγής ρεύματος που αφορούν μόνο στα υδροηλεκτρικά και στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ο μόνος χαμένος θα είναι η ΔΕΗ, αφού τα υπερέσοδα της θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για να επιδοτήσουν τους ιδιώτες παρόχους. Έτσι παραμένουν στο απυρόβλητο οι ιδιώτες πάροχοι, οι οποίοι καίνε μόνο φυσικό αέριο και δεν πρόκειται να υπάρξουν υπερέσοδα.  Κοινώς διπλή ληστεία για τους φορολογούμενους

Ένατον: Η κυβέρνηση κοιμίζει τους πολίτες, λέγοντας ότι το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει ενεργειακό πρόβλημα, διότι όπως αναφέρει έχει προβλέψει επαρκείς πλωτές δεξαμενές υγροποιημένου αερίου στην Ρεβυθούσα. Ωστόσο δεν αναφέρει ότι σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης του φυσικού αερίου από Ρωσία, η παροχετευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας είναι πεπερασμένη και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η αποθηκευτική ικανότητα, αλλά η ανεπαρκή παροχετευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας, η οποία δεν θα μπορέσει να καλύψει το ποσοστό παροχέτευσης από την απώλεια του φυσικού αερίου που λαμβάνει η χώρα μέσω των αγωγών.

H ελληνική κοινωνία η οποία νιώθει στο πετσί της την ενεργειακή ακρίβεια, δεν πρέπει να εξαπατάται με δόλια μέσα, αλλά χρειάζεται να νιώσει ότι έχει δίπλα του μια κυβέρνηση, που πρώτα και πάνω από όλα σκέπτεται τον πολίτη, τον στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα, του λέει αλήθειες και φροντίζει αυτές οι αλήθειες, να αποτυπώνονται και στην πράξη.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Καθυστέρηση πληρωμών και στο Fuel Pass 2

Χριστοδουλίδης Μιχάλης

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός – Ενεργειακός Επιθεωρητής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακρίβεια στα ύψη, οι πολίτες σε απόγνωση!

Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε κατά 178,9%, του ρεύματος 55,8% και των καυσίμων 33%

Καθυστέρηση πληρωμών και στο Fuel Pass 2

Άλλο ένα κατόρθωμα από το λεγόμενο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σιωπηρή...

Στα ύψη παραμένει ο πληθωρισμός – Στο 11,6% για τον Ιούλιο! – Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Αυγούστου 2021-Ιουλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,1% σε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό δείκτη! - Μόνο το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 178,9%!

Το φθινόπωρο θα… ανθίσει το λεφτόδεντρο

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για το νέο (προεκλογικό) πακέτο μέτρων στήριξης...

Εφιάλτης οι νέες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σε μεγάλο πονοκέφαλο αναδεικνύεται για εκατομμύρια νοικοκυριά η επιλογή νέου παρόχου στην ενέργεια, μετά...

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την επόμενη εβδομάδα

Τις πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 8-12 Αυγούστου παρουσιάζει το Υπουργείο...

Έρχονται νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο

«Ζαλίζουν» τους καταναλωτές οι απανωτές αλλαγές στα ράφια των σούπερ μάρκετ! Στα ύψη ακόμα και τα αγαθά πρώτης ανάγκης

Επιδόματα ανεργίας: Ποιοι άνεργοι κινδυνεύουν με διαγραφή!

Αναλυτικά όλες οι παροχές που «εξαφανίζονται»

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτή είναι η δασκάλα που σκοτώθηκε στα Σύβοτα – Ξεσπά ο γιος της 

Δικαιοσύνη για τον θάνατο της μητέρας του ζητά ο...

Νεκροί Αλβανός ηθοποιός και η σύζυγός του που πήδηξαν από τον 6ο όροφο – Ούρλιαζε το παιδί τους

Θρίλερ επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο-μυστήριο γνωστού Αλβανού...

Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Δασκαλάκης – Έκκληση για αίμα

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο γνωστός τραγουδιστής...

Γερμανικά κόλπα με τα τεθωρακισμένα!

Το Βερολίνο, από τη μια, θέλει να στείλει τα ελληνικά τανκς στην Ουκρανία και, από την άλλη, δεν θέλει να δυσαρεστήσει περισσότερο τη Μόσχα

Εμπαίζουν τον ελληνικό λαό! Ξαφνική «βόμβα» για τους νεκρούς από κορωνοϊό

Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά από την πανδημία και ενώ...

Τεράστιο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από το διάγγελμα του πρωθυπουργού!

Ζήτησαν και... παράταση στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με διάγγελμα- κονσέρβα μετέτρεψε σε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα της Ελλάδας!

Μισό διάγγελμα με εμφανή πανικό - Προσπάθησε να την μετακυλήσει τις ευθύνες

Ύβρεις κατά του πρωθυπουργού σε ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ

Όλο και πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις κατά του...

Όπλα στην Ουκρανία: Ρεπορτάζ του CBS αποκαλύπτει σημεία και τέρατα

Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό αφιέρωμα με έρευνα της πρώτης...

Όταν μπαίνει ένας κλόουν στο παλάτι…

Οργισμένος και πανικόβλητος φυσικά ο διευθυντής του γραφείου τύπου...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ