Eurostat: Ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού – 11,1% στην Ελλάδα – Σοκ στην Ευρωζώνη

Ανησυχητικά τα στοιχεία της Eurostat

Must Read

Σε ιστορικά επίπεδα κινείται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την Eurostat. Πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο στο 9,1% από 8,9% που ήταν τον Ιούλιο, ενώ για ακόμη μια φορά η χώρα μας πρωταγωνιστεί αρνητικά με 11,1%.

Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο. Ιστορικό υψηλό σε Γερμανία και Ιταλία τον Αύγουστο, μικρή υποχώρηση για Γαλλία και Ισπανία.

Στην Γερμανία ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπολογιζόμενες βάσει εναρμονισμένων προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν άλμα 8,8% τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με τη συγκλίνουσα εκτίμηση αναλυτών στο Bloomberg.

Το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησε στην εκτόξευση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, αν και ο αντίκτυπος αντισταθμίστηκε εν μέρει από την προσωρινή κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης καυσίμων και των εξαιρετικά φθηνών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η Bundesbank βλέπει τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αγγίζει περίπου το 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θεωρεί τις προοπτικές εξαιρετικά αβέβαιες, λόγω της «ασαφούς κατάστασης» στις αγορές εμπορευμάτων -συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον υψηλότερο πληθωρισμό παρουσίασαν η Εσθονία με 25,2% και ακολούθησαν η Λιθουανία με 21,1% και η Λετονία με 20,8%.

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό είχε η Γαλλία με 6,5%, η Μάλτα με 7,1% και η Φιλανδία με 7,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο και είναι ο δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά την Φιλανδία που είχε κάμψη 0,4%.

Τέλος για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ευθύνεται για ακόμη έναν μήνα η ενέργεια, που αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (38,3%, έναντι 39,6% τον Ιούλιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (10,6%, έναντι 9,8% τον Ιούλιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και υπηρεσίες (3,8%, έναντι 3,7% τον Ιούλιο).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This