Πόσα ακριβώς θα πληρώσουμε για θέρμανση, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε

Η ενεργειακή φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με «λύσεις» του ποδαριού

Must Read

Η κυβέρνηση εν όψει της επικείμενης χειμερινής περιόδου και μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, θεσμοθετεί έναν νέο επιδοματικό ενεργειακό χάρτη με συγκεκριμένες στοχεύσεις, και πάντα στην λογική της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η κλιμακωτή επιδότηση με βάση τις καταναλισκόμενες KWh ανα μήνα και το bonusτων 5λεπτών ανα KWh που θα  καταφέρουν τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια σε ποσοστό πάνω από  15% σε σχέση με την κατανάλωση του ίδιου χρονικού διαστήματος της περσινής χρονιάς, μάλλον ακούγεται θετικό στα αυτιά των πολιτών. Η πραγματικότητα από την θεωρία όμως διαφέρει αρκετά και σε αυτό το πεδίο παρότρυνσης και επιβράβευσης των πολιτών και εξηγώ παρακάτω τους λόγους.

 

Ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ στο πως θα γίνει η σύγκριση καταναλώσεων για δύο χρονικές περιόδους μέτρησης σε διαφορετικές χρονιές όταν υπάρχουν πρακτικά αδύνατα σημεία, όπως, για παράδειγμα, κάποιος άλλαξε κατοικία το 2022, ή προστέθηκε ένα νέο μέλος της οικογένειας, ή ο επικείμενος χειμώνας μπορεί να είναι πιο βαρύς σε σχέση με τον περσινό, ή  ένα άτομο με ειδικές ανάγκες για πρώτη φορά φέτος χρησιμοποιεί ηλεκτρικό αναβατόριο ή είναι οξυγονοεξαρτώμενο κλπ, δηλ εξ’ αντικειμένου οι ηλεκτρικές καταναλώσεις να είναι μεγαλύτερες, τότε πως θα γίνει η δίκαιη και αντικειμενική σύγκριση των αντίστοιχων καταναλώσεων;

Μιχαήλ Χριστοδουλίδης

Επίσης όπως αναφέρουν και οι ειδικοί της ενέργειας, η λειτουργία συστημάτων θέρμανσης είτε με φυσικό αέριο, είτε με πετρέλαιο, καθιστά σήμερα, απαγορευτικό το κόστος λειτουργίας τους, με δεδομένο ότι η τιμή εκκίνησης του λίτρου του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,30 του ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης στην αντλία των 25 λεπτών στο λίτρο), ή στα 14 λεπτά την θερμική KWh για το φυσικό αέριο (συμπεριλαμβανομένης και της οριζόντιαςεπιδότησης των 9 λεπτών).

 

Η άσκηση που έκανα ως ειδικός, έδειξε τα παρακάτω στοιχεία κόστους λειτουργίας της θέρμανσης για μία τυπική αμόνωτη κατοικία 80-100 τμ στην Β Κλιματική ζώνη (πχ Λεκανοπέδιο Αθηνών) για 8ωρη ημερήσια λειτουργία, με θερμοστάτη στους 20℃, όπου η ετήσια κατανάλωση σε θερμικές KWh ανέρχονται περίπου στις 15.000

 

Σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο. Με βάση τα ανωτέρω, η μέση μηναία κατανάλωση πετρελαίου ανέρχεται περίπου στα 300lt και με μια εκτιμώμενη τιμή του λίτρου πετρελαίου στα 1,30€/lt  αυτό θα κοστίσει στο νοικοκυριό 390€ τον μήνα.

 

Σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο. Με βάση τα ανωτέρω, η μέση μηναία κατανάλωση αερίου αντιστοιχεί σε 3000 θερμικές κιλοβατώρες και με μια εκτιμώμενη τιμή της θερμικής κιλοβατώρας  στα 0,14€ αυτό θα κοστίσει στο νοικοκυριό 420€ τον μήνα

 

Σύστημα θέρμανσης με κλιματιστικά inverter Α+ (1 τεμ 18.000Btu και 2 τεμ 9.000Btu) για μέσο χρόνο λειτουργίας 8 ώρες την ημέρα. Αυτά θα καταναλώσουν συνολικά 14,20KWh την ημέρα ή 426 KWh τον μήνα και με 27 λεπτά το κόστος της ηλεκτρικής KWh (με επιδότηση) θα κοστίσει 3,83€ την ημέρα, δηλαδή τον μήνα 115€

 

 

Το συμπέρασμα που ανακύπτει από την παραπάνω ανάλυση, είναι ότι η χρήση των κλιματιστικών για θέρμανση, όταν δεν υπάρχει στο σπίτι ενεργειακό τζάκι ή αντλία θερμότητας, είναι η πιο οικονομική θέρμανση. Το πρόβλημα δυστυχώς, είναι ότι με τις επιπλέον 426 KWh χάνεται το bonus της εξοικονόμησης ενέργειας του 15% και φυσικά το νοικοκυριό εντάσσεται στην λιγότερη επιδοματική κλίμακα, την τρίτη (>1000KWh).

 

Επίσης ολέθριο λάθος του ΥΠΕΝ ήταν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης οικιακών συσκευών (αλλάζω συσκευή-ανακυκλώνω) η αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς, αφού το 25% της ηλεκτρικής κατανάλωσης σε ένα μέσο νοικοκυριό που διαμένουν 4 άτομα αντιστοιχεί στην χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα (περίπου 100-120KWh) τον μήνα. Επίσης ακατανόητη η απένταξη των ενεργειακών τζακιών από το τελευταίο πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ.

 

Ελπίζω η ηγεσία του ΥΠΕΝ να αναθεωρήσει και να εντάξει άμεσα τους παραπάνω ενεργειακούς εξοπλισμούς σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

 

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Ενεργειακός Επιθεωρητής- Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This