Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023

Επίδομα θέρμανσης: Εξαιρούνται χιλιάδες κάτοικοι στα ορεινά!

Το οικονομικό επιτελείο βάζει στην «κατάψυξη» πολλά σπίτια στα βόρεια της χώρας, ενώ καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων, αδιαφορώντας για το αν θα «πεθάνουν από το κρύο»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Λίγες εβδομάδες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης φέτος, που θα συνδυαστεί με την έκτακτη επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, έρχονται στο φως απίστευτες περιπτώσεις ολόκληρων περιοχών της χώρας που απειλούνται να ζήσουν στον… πάγο κατά τον φετινό χειμώνα!

Υστερα από 10 χρόνια Μνημονίων και πανδημίας πολλά νοικοκυριά σε ορεινές περιοχές και, κυρίως, στη βόρεια Ελλάδα, όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Εδεσσα κ.ά., ανησυχούν για το πώς θα θερμανθούν κατά τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιοχές η πτώση της θερμοκρασίας είναι εμφανής, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούν θέρμανση στα σπίτια. Οι κάτοικοί τους έχουν αποκτήσει ακόμα έναν μεγάλο πονοκέφαλο, που εξελίσσεται σε εφιάλτη, από τις τιμές-σοκ που αντικρίζουν σε όλο το φάσμα της οικονομίας, εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, και πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και την καύσιμη ύλη.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων για τις επιδοτήσεις στη θέρμανση, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα και, κυρίως, στην Αττική, όπου ο υδράργυρος παραμένει σε ανεκτά επίπεδα. Ωστόσο, φαίνεται πως αδιαφορεί για τις ορεινές περιοχές και τη βόρεια Ελλάδα, όπου οι καταναλωτές βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη θέρμανσή τους, θεωρώντας, ίσως, ότι επιβιώνουν στην παγωνιά με έναν μαγικό τρόπο, στο ονειρικό χιονισμένο τοπίο που επισκέπτονται σαν… χειμερινοί επισκέπτες, σε σαλέ και πολυτελή ξενοδοχεία.

Τα περισσότερα νοικοκυριά στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν εγκαταστήσει στα σπίτια τους καυστήρες πέλετ ή ενεργειακά τζάκια για να ζεσταίνουν τις οικογένειές τους. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει επιβάλει μια τεράστια εξαίρεση για όσους πολίτες ζουν σε περιοχές άνω των 3.500 κατοίκων και ο συντελεστής για τις λεγόμενες βαθμοημέρες, τον οποίο διαθέτει κάθε περιοχή της χώρας με βάση μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, είναι πάνω από το 0,8 (εξαιρούνται από την επιδότηση καυσόξυλων και πέλετ).

Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι πολίτες δικαιούνται (εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) επιδότηση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία στις ορεινές περιοχές της χώρας θερμαίνεται -για λόγους κόστους- εδώ και πολλά χρόνια με ξύλα και πέλετ. Ακόμα κι αν κάποιος προσπαθήσει να θερμάνει το σπίτι του με πετρέλαιο θέρμανσης, τα επίδομα που θα λάβει δεν καλύπτει ούτε ένα μέρος των αυξημένων τιμών.

Καυστήρας πέλετ

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) ένας άγαμος θα λάβει φέτος επίδομα θέρμανσης 413 ευρώ, από 354 ευρώ πέρυσι. Για μία οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει σε 578,2 ευρώ, από 469 ευρώ πέρυσι. Για 2.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης με 1,40 ευρώ το λίτρο (εκτιμάται πως θα είναι αρκετά υψηλότερα) θα πρέπει να δαπανήσει 2.800 ευρώ. Πέρυσι για την ίδια κατανάλωση το νοικοκυριό πλήρωσε σχεδόν 2.000 ευρώ. Εφόσον πάρει το επίδομα θέρμανσης θα έχει βγάλει από την τσέπη του 2.222 ευρώ, ενώ πέρυσι το ποσόν που δαπάνησε ήταν 1.531 ευρώ, δηλαδή 691 ευρώ λιγότερα!

Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) ένας άγαμος θα λάβει φέτος επίδομα θέρμανσης 392 ευρώ, από 336 ευρώ πέρυσι. Στην ίδια περιοχή, για μία οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει φέτος, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 548,5 ευρώ. Και εκεί οι διαφορές σε σχέση με πέρυσι είναι τεράστιες, καθώς για κατανάλωση 2.000 λίτρων θα δώσει φέτος μετά τη λήψη της επιδότησης 2.251,5 ευρώ, ενώ πέρυσι κλήθηκε να βγάλει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό 1.532 ευρώ, δηλαδή πάνω από 720 ευρώ περισσότερα από τον περυσινό χειμώνα.

Στη Δεσκάτη Γρεβενών (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,11) μία τετραμελής οικογένεια θα λάβει επίδομα 388,5 ευρώ, από 333 ευρώ την περυσινή χρονιά, με το κόστος της θέρμανσης να είναι και εκεί αυξημένο, πάνω από 700 ευρώ (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ).

Τεράστιο πλήγμα! Από 40% έως 60% πάνω οι τιμές σε καυσόξυλα και πέλετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές των καυσόξυλων και των πέλετ έχουν εκτοξευθεί φέτος, με τους καταναλωτές να ανησυχούν για το πώς θα θερμανθούν κατά τον φετινό χειμώνα. Το πλήγμα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε όσες κατοικίες έχουν δαπανήσει σημαντικά ποσά για να καταναλώνουν αυτού του είδους την καύσιμη ύλη.

Καυσόξυλα

Στην Αττική οι τιμές των καυσόξυλων έχουν καταγράψει αύξηση πάνω από 40-50%, καθώς, από τα 100 ευρώ το κυβικό μέτρο πέρυσι, φέτος έχουν σκαρφαλώσει στα 140-150 ευρώ το κυβικό μέτρο. Την ίδια ώρα, όμως, στη βόρεια Ελλάδα η αύξηση εκτινάχθηκε στο 60% σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές να διαμορφώνονται μεταξύ 140 ευρώ και 160 ευρώ το κυβικό μέτρο, από 75-85 ευρώ το κυβικό μέτρο που ήταν πέρυσι. Παράλληλα, οι τιμές των πέλετ φέτος αυξήθηκαν στα 500-600 ευρώ ανά τόνο, όταν πέρυσι δεν υπερέβαιναν τα 250-260 ευρώ ανά τόνο.

Με αυτά τα δεδομένα, μία οικογένεια χρειάζεται υπερδιπλάσια ποσά για να θερμανθεί με καυσόξυλα ή πέλετ συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Αν, όμως, δεν επιδοτηθεί από το κράτος, το κόστος για τον φετινό χειμώνα θα είναι δυσβάστακτο για ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, το οποίο θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη σίτιση, στη θέρμανση και την πληρωμή λογαριασμών, φόρων και δανείων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σιγή ιχθύος για τους λανθασμένους επανυπολογισμούς των συντάξεων

Η κυβέρνηση ποιείται την νήσσαν για τις εκκρεμείς... διορθώσεις που δεν έγιναν ποτέ και έφεραν σε απόγνωση όλους όσοι περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους παραπάνω λεφτά

Νέες αυξήσεις σε 400 προϊόντα τον Φεβρουάριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες...

Βραχνάς για τους μικρομεσαίους η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Βραχνάς για τους επιχειρηματίες είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως εκτιμά το Βιοτεχνικό...

Ενέργεια και πληθωρισμός πνίγουν την αγορά!

Δραστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις ζητά ο ΣΕΒ 

Μεγάλο «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις ρεύματος

Οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο κυμαίνονται από 0,127 έως 0,208 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Ιανουάριο ήταν από 0,028 έως 0,159 ευρώ ανά κιλοβατώρα

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους καταναλωτές: «Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου

Ποιοι τις «αποχαιρετούν» - Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων

Νέα εκτόξευση στη χονδρική: 38,80% πάνω το ρεύμα μέσα σε μία ημέρα!

Άλλη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά, με 226,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που σε καμία άλλη χώρα, πλην της Σλοβακίας, δεν ξεπέρασε τα 200 ευρώ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές στο Ε9, βήμα-βήμα η όλη διαδικασία

Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για τις αλλαγές και τις διορθώσεις του Ε9 για το...

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Φορολογική δήλωση 2023: Τι να κάνετε για να εισπράξετε επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass και...

Τα μυστικά για τις δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου

Επίδομα ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε σήμερα «ταμείο»

Ποιες είναι οι επόμενες πληρωμές

Καλό νέο η αναβάθμιση από τον Fitch!

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, στο «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική (από...

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης στα σκαριά με φόντο τις κάλπες

Επιταγή ακρίβειας, επίδομα προσωπικής διαφοράς, μείωση εισφορών, market pass και fuel pass

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Φρίκη: Πατέρας και γιαγιά βίαζαν 4χρονο αγοράκι – «Έτσι με έκανε ο μπαμπάς»

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού ενός τετράχρονου...

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Δείτε την κόρη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Ηλέκτρα, με την οποία είναι και συνεργάτες

O Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του
spot_img

NEWSROOM