Επίδομα θέρμανσης: Εξαιρούνται χιλιάδες κάτοικοι στα ορεινά!

Το οικονομικό επιτελείο βάζει στην «κατάψυξη» πολλά σπίτια στα βόρεια της χώρας, ενώ καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων, αδιαφορώντας για το αν θα «πεθάνουν από το κρύο»

Must Read

Λίγες εβδομάδες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης φέτος, που θα συνδυαστεί με την έκτακτη επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, έρχονται στο φως απίστευτες περιπτώσεις ολόκληρων περιοχών της χώρας που απειλούνται να ζήσουν στον… πάγο κατά τον φετινό χειμώνα!

Υστερα από 10 χρόνια Μνημονίων και πανδημίας πολλά νοικοκυριά σε ορεινές περιοχές και, κυρίως, στη βόρεια Ελλάδα, όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Εδεσσα κ.ά., ανησυχούν για το πώς θα θερμανθούν κατά τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιοχές η πτώση της θερμοκρασίας είναι εμφανής, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούν θέρμανση στα σπίτια. Οι κάτοικοί τους έχουν αποκτήσει ακόμα έναν μεγάλο πονοκέφαλο, που εξελίσσεται σε εφιάλτη, από τις τιμές-σοκ που αντικρίζουν σε όλο το φάσμα της οικονομίας, εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, και πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και την καύσιμη ύλη.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων για τις επιδοτήσεις στη θέρμανση, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα και, κυρίως, στην Αττική, όπου ο υδράργυρος παραμένει σε ανεκτά επίπεδα. Ωστόσο, φαίνεται πως αδιαφορεί για τις ορεινές περιοχές και τη βόρεια Ελλάδα, όπου οι καταναλωτές βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη θέρμανσή τους, θεωρώντας, ίσως, ότι επιβιώνουν στην παγωνιά με έναν μαγικό τρόπο, στο ονειρικό χιονισμένο τοπίο που επισκέπτονται σαν… χειμερινοί επισκέπτες, σε σαλέ και πολυτελή ξενοδοχεία.

Τα περισσότερα νοικοκυριά στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν εγκαταστήσει στα σπίτια τους καυστήρες πέλετ ή ενεργειακά τζάκια για να ζεσταίνουν τις οικογένειές τους. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει επιβάλει μια τεράστια εξαίρεση για όσους πολίτες ζουν σε περιοχές άνω των 3.500 κατοίκων και ο συντελεστής για τις λεγόμενες βαθμοημέρες, τον οποίο διαθέτει κάθε περιοχή της χώρας με βάση μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, είναι πάνω από το 0,8 (εξαιρούνται από την επιδότηση καυσόξυλων και πέλετ).

Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι πολίτες δικαιούνται (εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) επιδότηση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία στις ορεινές περιοχές της χώρας θερμαίνεται -για λόγους κόστους- εδώ και πολλά χρόνια με ξύλα και πέλετ. Ακόμα κι αν κάποιος προσπαθήσει να θερμάνει το σπίτι του με πετρέλαιο θέρμανσης, τα επίδομα που θα λάβει δεν καλύπτει ούτε ένα μέρος των αυξημένων τιμών.

Καυστήρας πέλετ

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) ένας άγαμος θα λάβει φέτος επίδομα θέρμανσης 413 ευρώ, από 354 ευρώ πέρυσι. Για μία οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει σε 578,2 ευρώ, από 469 ευρώ πέρυσι. Για 2.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης με 1,40 ευρώ το λίτρο (εκτιμάται πως θα είναι αρκετά υψηλότερα) θα πρέπει να δαπανήσει 2.800 ευρώ. Πέρυσι για την ίδια κατανάλωση το νοικοκυριό πλήρωσε σχεδόν 2.000 ευρώ. Εφόσον πάρει το επίδομα θέρμανσης θα έχει βγάλει από την τσέπη του 2.222 ευρώ, ενώ πέρυσι το ποσόν που δαπάνησε ήταν 1.531 ευρώ, δηλαδή 691 ευρώ λιγότερα!

Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) ένας άγαμος θα λάβει φέτος επίδομα θέρμανσης 392 ευρώ, από 336 ευρώ πέρυσι. Στην ίδια περιοχή, για μία οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει φέτος, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 548,5 ευρώ. Και εκεί οι διαφορές σε σχέση με πέρυσι είναι τεράστιες, καθώς για κατανάλωση 2.000 λίτρων θα δώσει φέτος μετά τη λήψη της επιδότησης 2.251,5 ευρώ, ενώ πέρυσι κλήθηκε να βγάλει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό 1.532 ευρώ, δηλαδή πάνω από 720 ευρώ περισσότερα από τον περυσινό χειμώνα.

Στη Δεσκάτη Γρεβενών (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,11) μία τετραμελής οικογένεια θα λάβει επίδομα 388,5 ευρώ, από 333 ευρώ την περυσινή χρονιά, με το κόστος της θέρμανσης να είναι και εκεί αυξημένο, πάνω από 700 ευρώ (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ).

Τεράστιο πλήγμα! Από 40% έως 60% πάνω οι τιμές σε καυσόξυλα και πέλετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές των καυσόξυλων και των πέλετ έχουν εκτοξευθεί φέτος, με τους καταναλωτές να ανησυχούν για το πώς θα θερμανθούν κατά τον φετινό χειμώνα. Το πλήγμα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε όσες κατοικίες έχουν δαπανήσει σημαντικά ποσά για να καταναλώνουν αυτού του είδους την καύσιμη ύλη.

Καυσόξυλα

Στην Αττική οι τιμές των καυσόξυλων έχουν καταγράψει αύξηση πάνω από 40-50%, καθώς, από τα 100 ευρώ το κυβικό μέτρο πέρυσι, φέτος έχουν σκαρφαλώσει στα 140-150 ευρώ το κυβικό μέτρο. Την ίδια ώρα, όμως, στη βόρεια Ελλάδα η αύξηση εκτινάχθηκε στο 60% σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές να διαμορφώνονται μεταξύ 140 ευρώ και 160 ευρώ το κυβικό μέτρο, από 75-85 ευρώ το κυβικό μέτρο που ήταν πέρυσι. Παράλληλα, οι τιμές των πέλετ φέτος αυξήθηκαν στα 500-600 ευρώ ανά τόνο, όταν πέρυσι δεν υπερέβαιναν τα 250-260 ευρώ ανά τόνο.

Με αυτά τα δεδομένα, μία οικογένεια χρειάζεται υπερδιπλάσια ποσά για να θερμανθεί με καυσόξυλα ή πέλετ συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Αν, όμως, δεν επιδοτηθεί από το κράτος, το κόστος για τον φετινό χειμώνα θα είναι δυσβάστακτο για ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, το οποίο θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη σίτιση, στη θέρμανση και την πληρωμή λογαριασμών, φόρων και δανείων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This