Επίδομα θέρμανσης: Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε έως 1.600 ευρώ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους νέους δικαιούχους - Ποιοι θα πάρουν προκαταβολή

Must Read

Με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος, η ανησυχία όλων ήταν τι θα γίνει με την ακρίβεια στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Οι περισσότερες πολυκατοικίες της επικράτειας επέλεξαν και φέτος να μην αγοράσουν, αλλά να ζεσταθούν με άλλους τρόπους, όπως κλιματιστικά ή τζάκια. Τα νοικοκυριά περιμένουν πως και πως το σχετικό επίδομα μπας και καταφέρουν να αγοράσουν έστω και λίγο πετρέλαιο, και να το κρατήσουν για τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Έτσι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου. «Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Αναφερόμενος επίσης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είπε πως «δεν είναι πανάκριβο». Σχετικά με τις αλλαγές σε σχέση με το επίδομα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα δοθεί προκαταβολή σε όσους πήραν και πέρσι το βοήθημα. «Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος», είπε.  

Τα «ψιλά» γράμματα

Τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης είναι τα πρώτα που θα δουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους έως τις 10 Δεκεμβρίου. Θα λάβουν προκαταβολή ίση με το περυσινό επίδομα και στη συνέχεια θα εισπράξουν το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται αφού γίνουν οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί με τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου. Οι νέοι δικαιούχοι θα πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου ενώ οι πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Απριλίου. Έτσι, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου.

Οι πληρωμές

– Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.

– Έως την 30ή Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.

Τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται μεταξύ 100 και 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης. Για όσους εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο για να μεταβούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ποσό θα διπλασιάζεται, φθάνοντας από 200 μέχρι 1.600 ευρώ. Επίσης αυξάνεται το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους από 180.000 σε 200.000 ευρώ, προκειμένου να προσαρμοστεί στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα θα αυξηθεί από 827.576 σε περίπου 1.300.000.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Έλληνες θα ξεπαγιάσουν και επίσημα: Αλλάζουν τα κριτήρια για την επιδότηση στη θέρμανση!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This