Με το σταγονόμετρο τα στεγαστικά δάνεια!

Η υποτονική ζήτηση είναι ξεκάθαρο δείγμα πως οι πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους 

Must Read

Ελάχιστα είναι τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες τους πρώτους έξι μήνες του 2022, δείγμα πως οι πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και να βάλουν στην «πλάτη» τους ένα τεράστιο χρέος το οποίο δεν ξέρουν πώς θα αποπληρώσουν, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους χορηγήθηκαν μόλις 6.596 νέα στεγαστικά δάνεια, με τη ζήτηση, μάλιστα, να οδεύει φθίνουσα από το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εκτοξεύουν τις μηνιαίες δόσεις, αλλά και την εκτόξευση των τιμών στα ακίνητα σε δυσθεώρητα επίπεδα, που καθιστούν απαγορευτική την αγορά κατοικίας. Βάσει των στοιχείων ειδικού θέματος της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση για οικιστικά ακίνητα παραμένουν χαμηλές τόσο ως απόλυτο μέγεθος (499.000.000 ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022) όσο και σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κατάρρευσης της Lehman Brothers και έναρξης της ελληνικής κρίσης χρέους. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη «χρυσή» εποχή δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες (περίοδος 2005 – 2007) η τριμηνιαία ροή στεγαστικών δανείων ανερχόταν σε 3 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ.

Αγορά πρώτης κατοικίας

Το πρώτο εξάμηνο του έτους η μέση εκταμίευση ανήλθε σε 75.600 ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των δανείων σε ποσοστό 96,2% αφορά την αγορά οικιστικών ακινήτων για ιδιοκατοίκηση, ενώ μόλις το 3,8% αφορά δάνεια για αγορά οικιστικών ακινήτων προς εκμίσθωση. Σχεδόν το σύνολο των νέων εκταμιεύσεων αφορά δάνεια πλήρως χρεολυτικά. Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των 10 ετών αντιπροσωπεύει το 55,7% του συνόλου των νέων δανείων, ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους αντιπροσωπεύει το 26,6%. Σημειώνεται πως πλέον ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ εξυπηρετούνταν τον Ιούνιο με 626 ευρώ τον μήνα, όταν το επιτόκιο ήταν στο 1,5%, και σήμερα, που έχει αυξηθεί στο 3,5%, απαιτούνται 721 ευρώ ή 95 ευρώ ανά μήνα επιπλέον. Οι τράπεζες αύξησαν και τα σταθερά επιτόκια, με την πενταετία να τιμολογείται πλέον προς 3,6% και τη 10ετία με περισσότερο από 4%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This