Ακρίβεια χωρίς τέλος με… τρελές ανατιμήσεις στα τρόφιμα!

Τα 20 πιο αυξημένα προϊόντα

Must Read

Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των τροφίμων με τους καταναλωτές να είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. 

Άνοδος για 20ό συνεχόμενο μήνα στον πληθωρισμό τροφίμων, ο οποίος «έτρεξε» με ρυθμό 15,4% τον Ιανουάριο του 2023. Οι τιμές στα ράφια όχι μόνο δεν συγκρατούνται, αλλά ολοένα και αυξάνονται. Ουσιαστικά, η μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού (στο 7% τον Ιανουάριο) δεν αποτυπώνεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ, όπου η ακρίβεια ενισχύεται συνεχώς γονατίζοντας τα νοικοκυριά. Τον περασμένο Ιανουάριο ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 7%, από 7,2% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι αύξησης 6,2% τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στη μικρή μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Η εικόνα στα τρόφιμα, από το 13,5% του Σεπτεμβρίου, έφτασε στο 14,8% τον Οκτώβριο του 2022, άγγιξε το 15% τον Νοέμβριο, για να κορυφωθεί στο 15,5% τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 15,4%, κάτι το οποίο δείχνει ότι συνεχίζεται η μεγάλη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αυξήθηκαν κατά 25% οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 23,1% στα έλαια, κατά 19% στα κρέατα, κατά 18,6% στα δημητριακά και κατά 15,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυξημένες ήταν οι τιμές και στα λαχανικά κατά 11%. Υψηλότερο κατά 25% ήταν το κόστος στα στερεά καύσιμα, ενώ σημειώθηκε πτώση 15,4% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αντιθέτως, κατά 34,7% μεγαλύτερο είναι το κόστος φυσικού αέριου. Στις μεταφορές οι ανατιμήσεις φτάνουν το 52,4% στα αεροπλάνα, το 32,9% στα ταξί και το 26,7% στα πλοία. Ακόμη, άνοδος 10,6% διαπιστώνεται στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε ηλεκτρισμό (15,4%), εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (4,9%) και τηλεφωνικές υπηρεσίες (1,2%).

Αυτές είναι οι μεγάλες αυξήσεις μέσα σε έναν μήνα

Το μέγεθος των ανατιμήσεων είναι τέτοιο, που σημειώνεται ακόμη και σε μηνιαία σύγκριση (Δεκέμβριος 2022-Ιανουάριος 2023). Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μηνιαία σύγκριση υπήρξαν νέες αυξήσεις τιμών σε ψωμί (0,9%), πίτσες και πίτες (4,5%), μοσχάρι (0,9%), αλλαντικά (2,4%), ψάρια νωπά (2,2%), τυριά (2,6%), αυγά (3,4%), έλαια και λίπη (0,9%), λαχανικά νωπά (2,2%), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2,3%), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (1,7%), σάλτσες-καρυκεύματα (4,8%), αλκοολούχα ποτά-μη σερβιριζόμενα (3%), ενοίκια κατοικιών (0,5%), ηλεκτρισμό (1%), φυσικό αέριο (2,5%), πετρέλαιο θέρμανσης (11%), οικιακές υπηρεσίες (1,2%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (2,3%), εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία (0,7%), άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,5%) και ασφάλιστρα υγείας (5,7%).

 






Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This