Ανατιμήσεις 10% στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο!

Ποια προϊόντα «πήραν» την ανιούσα στις τιμές

Must Read

«Φωτιά» πήραν για άλλον έναν μήνα οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών, παρά τις συνεχείς -σε σημείο εμμονής- προσπάθειες του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να αποδείξει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ικανό να βοηθήσει τους πολίτες.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρίας μέτρησης της κατανάλωσης IRI, η μέση τιμή ανά τεμάχιο κατέγραψε τον Ιανουάριο αύξηση της τάξης του 9,8%. Τη μεγαλύτερη ανατίμηση σημείωσαν τα προϊόντα για το σπίτι, με 14,6%, ενώ ακολούθησαν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας με 10,9%, όλη η κατηγορία των ταχυκίνητων κωδικών με 9,8% και τα τρόφιμα με 8,9%. Αναλύοντας τις επιμέρους κατηγορίες των τροφίμων προκύπτει ότι οι τιμές ανά τεμάχιο αυξήθηκαν κατά 17,1% στα γαλακτοκομικά, κατά 8,1% στα συσκευασμένα τρόφιμα, κατά 5,2% στα σνακ, κατά 7,8% στα κατεψυγμένα και κατά 12,4% στα συστατικά και βοηθήματα για τη μαγειρική.

Σε ό,τι αφορά τις 11 κυριότερες κατηγορίες προϊόντων, καταγράφηκε μείωση του όγκου πωλήσεων στα συσκευασμένα τρόφιμα (3,2%), στα σνακ (0,3%), στα γαλακτοκομικά (6,7%), στα κατεψυγμένα τρόφιμα (8,2%), στα καθαριστικά σπιτιού/ απορρυπαντικά (1,3%) και στα άλλα είδη νοικοκυριού (3,2%). Στον αντίποδα, αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων σε τέσσερις, στα μη αλκοολούχα ποτά (2,4%), στα αλκοολούχα ποτά (1,9%), στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (1,2%) και στα είδη ατομικής υγιεινής (1,3%). Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες προϊόντων αποτελούν τον βασικό λόγο μετακίνησης των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων διαμορφώνεται στο 17,7%.

Παράλληλα, οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον μικρότερες ποσότητες. Μπορεί ο τζίρος των σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο να διαμορφώθηκε στα 652.000.000 ευρώ έναντι 610.000.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, μια αύξηση όμως που σχετίζεται με τις ανατιμήσεις και όχι με τη ζήτηση, καθώς ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 2,5%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This