«Φωτιά» τα τρόφιμα: Αυξήθηκαν 14,8%!

Ενώ ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο, το «τσουνάμι» της ακρίβειας χτυπάει τα νοικοκυριά

Must Read

Αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο, κάτι που οφείλεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, συνεχίζει να «καίει» ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα είδη διατροφής, καθώς αυξήθηκαν κατά 14,8%.

Πρόκειται για ακόμα έναν μήνα κατά τον οποίο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ακρίβεια στα τρόφιμα, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «επιτυχίας» με το «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι της Σαρακοστής», αλλά και το επίδομα των 22 ευρώ τον μήνα με το market passΣυγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ανοδικό σπιράλ «αγκάλιασε» τον Φεβρουάριο όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων, όπως:

– Ψωμί και δημητριακά (16,8%)

– Κρέατα – γενικά (20%)

– Ψάρια – γενικά (2,6%)

– Γαλακτοκομικά και αβγά (25,2%)

– Ελαια και λίπη (22,9%)

– Λαχανικά – γενικά (8,6%)

– Ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (9,2%)

– Λοιπά τρόφιμα (13,1%)

-Καφές – κακάο – τσάι (13%)

– Μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων (9%)

– Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (7,2%)

Την ίδια ώρα, σε ένα έτος (Φεβρουάριος 2023 προς Φεβρουάριο 2022), οι τιμές στον ηλεκτρισμό μειώθηκαν 22,4% και στο πετρέλαιο θέρμανσης 5,1%. Αντίθετα, αυξήθηκαν σε φυσικό αέριο κατά 37,1%, στο υγραέριο 15%, στα στερεά καύσιμα 25,3% και στα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 2%. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο, και έναντι 7,2% τον Φεβρουάριο 2022, διολισθαίνοντας σε χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ήδη είχε αρχίσει να παίρνει την ανιούσα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο είχε τρέξει με ρυθμό 6,5%. Επίσης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2023, παρουσίασε αύξηση 0,3%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, παρατηρήθηκαν οι εξής αυξήσεις: 

Στα είδη διατροφής, υπήρξαν νέες ανατιμήσεις σε: Μοσχάρι (1,9%), Χοιρινό (1,5%), Τυριά (2,1%), Ελαιόλαδο (2,7%), Φρούτα νωπά (1,4%), Λαχανικά νωπά (14,9%), Λαχανικά κατεψυγμένα (3,5%) και Καφέ (2,3%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε Ζυμαρικά (3,2%) και Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (1,7%). Στα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (2,4%), Φαρμακευτικά προϊόντα (7,1%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (15,7%), Εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία (0,6%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (1%) και άλλα είδη ατομικής φροντίδας (0,6%). Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε Ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία (2,3%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,4%).

 






Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This