Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023

Μπάχαλο με τις συντάξεις του ΟΤΕ

Στο φως της δημοσιότητας σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες αποτελούν μία μόνο ψηφίδα της πραγματικότητας που επικρατεί στον ΕΦΚΑ

Συντάκτης: Newsroom

Οι σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ, που αφορούν 30.000 μέλη του, αποτελούν μία μόνο ψηφίδα της πραγματικότητας που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της διοίκησης του ταμείου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να κρύψουν την αλήθεια κάτω από το χαλί.

Μία σειρά νόμων που θεσπίστηκαν πριν από σχεδόν μία δεκαετία δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί ορθά, με συνέπεια σχεδόν ένας στους τρεις πρώην εργαζομένους στον ΟΤΕ να λαμβάνει λανθασμένα ποσά συντάξεων, όχι μόνο μικρότερες αποδοχές, αλλά ακόμη και μεγαλύτερες, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν.

Αφού… απόειδαν να προσπαθούν, μάταια, με έγγραφα υπομνήματα και τηλεφωνικές επικοινωνίες να επικοινωνήσουν με τους αρμοδίους, που την ίδια ώρα διαφημίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση ανύπαρκτα επιτεύγματα, δημοσιοποίησαν μέσω εξωδίκου τα προβλήματα, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστούν να προσφύγουν και σε ένδικα μέσα, αν δεν βρουν ανταπόκριση.

  • Χορήγηση των αναδρομικών από διορθωτικούς επανυπολογισμούς του Ν. 4387/16: Με το τέλος του Φεβρουαρίου του 2023 συμπληρώθηκαν τέσσερα και πλέον χρόνια από την 1/1/2019 που είναι και η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του επανυπολογισμού των συντάξεων βάσει του Ν. 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου). Με την πρώτη δυνατότητα ανάγνωσης των επανυπολογισμένων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2019, διαπιστώθηκαν πλήθος λαθών και στρεβλώσεων, με συνέπεια να έχουν προκύψει συντάξεις λανθασμένες και μειωμένες από τις νομοθετικά προβλεπόμενες κανονικές, επιφέροντας σημαντική μηνιαία οικονομική ζημία σε περισσότερους από 8.000 συνταξιούχους του ΟΤΕ. Αναλυτικά:

α) Από τον Φεβρουάριο του 2021 για περισσότερους από 2.000 εργαζομένους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2012 και μέχρι τον Μάιο του 2016 (έναρξη ισχύος του Ν. 4387/16), έγινε ο διορθωτικός και σωστός επανυπολογισμός. Ομως, μέχρι και σήμερα δεν τους έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που τους αναλογούν από 1/1/2019 μέχρι και 31/1/2021 και η εν συνεχεία σωστή εφαρμογή του επανυπολογισμού του Ν. Βρούτση.

β) Από τον Απρίλιο του 2021 για περίπου 5.000 εργαζομένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τον ΟΤΕ με την εθελουσία του 2006 και για τους οποίους η εταιρία αναγνώρισε και προπλήρωσε πλασματικά χρόνια με εισφορές 36% για την άμεση συνταξιοδότησή τους, έγινε ο διορθωτικός επανυπολογισμός με τον σωστό επανυπολογισμό των εισφορών τους. Ωστόσο, δεν τους έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που τους αναλογούν από 1/1/2019 μέχρι και 31/3/2021 και η εν συνεχεία σωστή εφαρμογή του επανυπολογισμού του Ν. Βρούτση.

γ) Από τον Αύγουστο του 2022 για 600 εργαζομένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τον ΟΤΕ με την εθελουσία του 2009 και για τους οποίους ο ΟΤΕ αναγνώρισε και τους προπλήρωσε πλασματικά χρόνια με εισφορές 36% για την άμεση συνταξιοδότησή τους, έγινε ο διορθωτικός επανυπολογισμός. Παρ’ όλα αυτά, ούτε σε αυτούς έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που τους αναλογούν από 1/1/2019 μέχρι και 31/7/2022.

  • Χορήγηση αναδρομικών για συντάξεις και επιδόματα ευπαθών ομάδων: Επιπλέον, εκκρεμεί ακόμη η χορήγηση των αναδρομικών μηνών των ετών 2019, 2020, 2021 και 2022 που αναλογούν στην παράταση αναπηρικών συντάξεων, παράταση συντάξεων δικαιοδόχων ορφανών τέκνων, χορήγηση ή παράταση αναπηρικών επιδομάτων και απολύτου αναπηρίας, χορήγηση ή παράταση οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν σε κληρονόμους κυρίως αναπηρικών ή απολύτου αναπηρίας επιδομάτων.
  • Επανυπολογισμός βάσει του Ν. 4387/16 συντάξεων που έχουν προκύψει από ανακαθορισμό τους: Για εργαζομένους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Ν. 4387/16 και έχουν εξασφαλίσει με δικαστικές αποφάσεις ανακαθορισμό της σύνταξής τους, κατά τον επανυπολογισμό που έγινε το 2019, ο συντάξιμος μισθός τους δεν προέκυψε από τη νέα ανακαθορισμένη σύνταξή τους, αλλά με το ποσό της παλιάς τους σύνταξης. Οσοι δε εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν με την εθελουσία του 2006 έως 2009 και έχουν αναγνώριση πλασματικών χρόνων από τον ΟΤΕ, εκκρεμεί επιπλέον ακόμη και ο σωστός επανυπολογισμός των πλασματικών χρόνων από το 2019 για τους Ν. 4387/16 και Ν. 4670/20. Επίσης, εκκρεμούν ακόμη τα αναδρομικά που τους αναλογούν από τους ορθούς επανυπολογισμούς των δύο νόμων και για το χρονικό διάστημα από 1/1/2019 μέχρι την ημερομηνία που θα αρχίσει να τους χορηγείται η σωστή τους επανυπολογισμένη σύνταξη.
  • Προσμέτρηση Ασφαλιστικού Χρόνου από διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση: Για εκατοντάδες εργαζομένους που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Ν. 4387/16 εκκρεμούν μέχρι σήμερα στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ οι αιτήσεις τους με τα αντίστοιχα συνημμένα ένσημα που έχουν καταθέσει τα τελευταία χρόνια για προσμέτρηση στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους από διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση.
  • Ηλεκτρονικές συντάξεις χηρείας: Οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ έχουν καταγγείλει εδώ και έναν χρόνο ότι όλες οι αποφάσεις μεταβίβασης χηρείας κύριας σύνταξης, των οποίων ο θανών ή θανούσα είχε θετική προσωπική διαφορά και οι οποίες εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο και με υπογραφή του ίδιου του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, είναι λανθασμένες και απονέμουν στις χήρες/ους ποσό όχι στο 70%, όπως προβλέπουν οι διατάξεις, αλλά πολύ μικρότερο και μειωμένο μέχρι και 300 ευρώ τον μήνα. Μετά την παρέμβαση του Συλλόγου σταμάτησε η έκδοση των συντάξεων κύριας σύνταξης χηρείας με ηλεκτρονικό τρόπο και επανήλθε η έκδοση των συντάξεων χηρείας στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ. Οπως, όμως, σημειώνουν, «με έκπληξη, δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι πρόσφατα, χωρίς να έχει διορθωθεί ο λανθασμένος αλγοριθμικός μαθηματικός τύπος υπολογισμού των συντάξεων χηρείας, άρχισε ξανά η επανέκδοση των συντάξεων με ηλεκτρονικό τρόπο και την υπογραφή του διοικητή του e-ΕΦΚΑ με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα και τις συντάξεις μειωμένες παράνομα κατά εκατοντάδες ευρώ».
  • Περικοπή των κύριων συντάξεων χηρείας στην τριετία: Το αποκορύφωμα της προχειρότητας φανερώνεται με τους χειρισμούς σε ό,τι αφορά την περικοπή των συντάξεων χηρείας. Ειδικότερα, όσες και όσοι είναι δικαιούχοι κύριας σύνταξης χηρείας και λαμβάνουν και δική τους σύνταξη, τότε με την συμπλήρωση της τριετίας από τον θάνατο περικόπτεται κατά 50% η σύνταξη χηρείας. Από τις 13/5/2019 που έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από την εφαρμογή του Ν. Κατρούγκαλου και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία περικοπή σύνταξης, τόσο στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ όσο και στα υπόλοιπα Ταμεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομική απόγνωση: Κόβουν από παντού τα νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα!

Περικοπή δαπανών σε τρόφιμα, διασκέδαση, διακοπές και πολλά άλλα - «Πέρασε και δεν ακούμπησε» το market pass για 7 στους 10

Νέα πτώση του πληθωρισμού αλλά τι θα γίνει με τις τιμές στα τρόφιμα;

Πανάκριβο το καλάθι του νοικοκυριού

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Άνοιξε σήμερα, 31 Μαΐου 2023, και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου οι...

Η ΕΚΤ προειδοποιεί: H χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Μαΐου, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική...

Λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες στον αέρα

Κοινωνικός τουρισμός: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουνίου

Συνταξιούχοι: Tα αιτήματα προς τη νέα κυβέρνηση

Αναδρομικά από περικοπές δώρου, προσωπική διαφορά, 13η σύνταξη και στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων τα ερωτήματα που καίνε εκατομμύρια πολίτες

Τέλος χρόνου για πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέες

Εκπνέουν οι προθεσμίες - Προσοχή με την κατάθεση των δικαιολογητικών για τις προκαταβολές

Καλπάζει η ανεργία των νέων στην Ελλάδα – Δεύτερη στην ΕΕ η χώρα μας

«Γκρεμίζουν» το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποτιθέμενη ανάπτυξη, τα αποκαλυπτικά στοιχεία της...

Εξέλιξη στο Market Pass: Νωρίτερα η πληρωμή του!

Όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Σε προ κρίσης επίπεδα το φυσικό αέριο

Κάτω και από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του! Σε χαμηλά επίπεδα και τα μελλοντικά συμβόλαιο Ιουλίου - Αυγούστου

Η ΑΑΔΕ «ψαρεύει» αδήλωτες πισίνες με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης!

Την «επιχείρηση αδήλωτες πισίνες» θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας μάλιστα την Τεχνητή Νοημοσύνη,...

Από σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα και θα αφορά 300.000 επιταγές με συνολικό προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ 

TAXISnet: Μηδενικές ή πιστωτικές οι επτά στις δέκα φοροδηλώσεις!

Μεγάλη... αποχή στις υποβολές

Αρχίζει η επιδότηση στα στεγαστικά!

Θα πληρωθεί το 50% της αύξησης στις δόσεις δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο για τους ευάλωτους

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος – Από τον Οτσαλάν στο «μαζί τα φάγαμε»

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ο Οτσαλάν, τα Ίμια και το «μαζί τα φάγαμε»

Αυτός είναι ο άντρας που προκάλεσε τον θάνατο του ταξιτζή στο Χαϊδάρι – Συνελήφθη

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο άντρας που επιτέθηκε σε οδηγό ταξί στο Χαϊδάρι και αφού τον λήστεψε, τον άφησε αβοήθητο, με αποτέλεσμα ο...
spot_img

NEWSROOM

spot_img