Μπάχαλο με τις συντάξεις του ΟΤΕ

Στο φως της δημοσιότητας σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες αποτελούν μία μόνο ψηφίδα της πραγματικότητας που επικρατεί στον ΕΦΚΑ

Must Read

Οι σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ, που αφορούν 30.000 μέλη του, αποτελούν μία μόνο ψηφίδα της πραγματικότητας που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της διοίκησης του ταμείου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να κρύψουν την αλήθεια κάτω από το χαλί.

Μία σειρά νόμων που θεσπίστηκαν πριν από σχεδόν μία δεκαετία δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί ορθά, με συνέπεια σχεδόν ένας στους τρεις πρώην εργαζομένους στον ΟΤΕ να λαμβάνει λανθασμένα ποσά συντάξεων, όχι μόνο μικρότερες αποδοχές, αλλά ακόμη και μεγαλύτερες, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν.

Αφού… απόειδαν να προσπαθούν, μάταια, με έγγραφα υπομνήματα και τηλεφωνικές επικοινωνίες να επικοινωνήσουν με τους αρμοδίους, που την ίδια ώρα διαφημίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση ανύπαρκτα επιτεύγματα, δημοσιοποίησαν μέσω εξωδίκου τα προβλήματα, προειδοποιώντας ότι θα αναγκαστούν να προσφύγουν και σε ένδικα μέσα, αν δεν βρουν ανταπόκριση.

  • Χορήγηση των αναδρομικών από διορθωτικούς επανυπολογισμούς του Ν. 4387/16: Με το τέλος του Φεβρουαρίου του 2023 συμπληρώθηκαν τέσσερα και πλέον χρόνια από την 1/1/2019 που είναι και η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του επανυπολογισμού των συντάξεων βάσει του Ν. 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου). Με την πρώτη δυνατότητα ανάγνωσης των επανυπολογισμένων συντάξεων τον Οκτώβριο του 2019, διαπιστώθηκαν πλήθος λαθών και στρεβλώσεων, με συνέπεια να έχουν προκύψει συντάξεις λανθασμένες και μειωμένες από τις νομοθετικά προβλεπόμενες κανονικές, επιφέροντας σημαντική μηνιαία οικονομική ζημία σε περισσότερους από 8.000 συνταξιούχους του ΟΤΕ. Αναλυτικά:

α) Από τον Φεβρουάριο του 2021 για περισσότερους από 2.000 εργαζομένους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2012 και μέχρι τον Μάιο του 2016 (έναρξη ισχύος του Ν. 4387/16), έγινε ο διορθωτικός και σωστός επανυπολογισμός. Ομως, μέχρι και σήμερα δεν τους έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που τους αναλογούν από 1/1/2019 μέχρι και 31/1/2021 και η εν συνεχεία σωστή εφαρμογή του επανυπολογισμού του Ν. Βρούτση.

β) Από τον Απρίλιο του 2021 για περίπου 5.000 εργαζομένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τον ΟΤΕ με την εθελουσία του 2006 και για τους οποίους η εταιρία αναγνώρισε και προπλήρωσε πλασματικά χρόνια με εισφορές 36% για την άμεση συνταξιοδότησή τους, έγινε ο διορθωτικός επανυπολογισμός με τον σωστό επανυπολογισμό των εισφορών τους. Ωστόσο, δεν τους έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που τους αναλογούν από 1/1/2019 μέχρι και 31/3/2021 και η εν συνεχεία σωστή εφαρμογή του επανυπολογισμού του Ν. Βρούτση.

γ) Από τον Αύγουστο του 2022 για 600 εργαζομένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τον ΟΤΕ με την εθελουσία του 2009 και για τους οποίους ο ΟΤΕ αναγνώρισε και τους προπλήρωσε πλασματικά χρόνια με εισφορές 36% για την άμεση συνταξιοδότησή τους, έγινε ο διορθωτικός επανυπολογισμός. Παρ’ όλα αυτά, ούτε σε αυτούς έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά που τους αναλογούν από 1/1/2019 μέχρι και 31/7/2022.

  • Χορήγηση αναδρομικών για συντάξεις και επιδόματα ευπαθών ομάδων: Επιπλέον, εκκρεμεί ακόμη η χορήγηση των αναδρομικών μηνών των ετών 2019, 2020, 2021 και 2022 που αναλογούν στην παράταση αναπηρικών συντάξεων, παράταση συντάξεων δικαιοδόχων ορφανών τέκνων, χορήγηση ή παράταση αναπηρικών επιδομάτων και απολύτου αναπηρίας, χορήγηση ή παράταση οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν σε κληρονόμους κυρίως αναπηρικών ή απολύτου αναπηρίας επιδομάτων.
  • Επανυπολογισμός βάσει του Ν. 4387/16 συντάξεων που έχουν προκύψει από ανακαθορισμό τους: Για εργαζομένους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Ν. 4387/16 και έχουν εξασφαλίσει με δικαστικές αποφάσεις ανακαθορισμό της σύνταξής τους, κατά τον επανυπολογισμό που έγινε το 2019, ο συντάξιμος μισθός τους δεν προέκυψε από τη νέα ανακαθορισμένη σύνταξή τους, αλλά με το ποσό της παλιάς τους σύνταξης. Οσοι δε εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν με την εθελουσία του 2006 έως 2009 και έχουν αναγνώριση πλασματικών χρόνων από τον ΟΤΕ, εκκρεμεί επιπλέον ακόμη και ο σωστός επανυπολογισμός των πλασματικών χρόνων από το 2019 για τους Ν. 4387/16 και Ν. 4670/20. Επίσης, εκκρεμούν ακόμη τα αναδρομικά που τους αναλογούν από τους ορθούς επανυπολογισμούς των δύο νόμων και για το χρονικό διάστημα από 1/1/2019 μέχρι την ημερομηνία που θα αρχίσει να τους χορηγείται η σωστή τους επανυπολογισμένη σύνταξη.
  • Προσμέτρηση Ασφαλιστικού Χρόνου από διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση: Για εκατοντάδες εργαζομένους που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Ν. 4387/16 εκκρεμούν μέχρι σήμερα στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ οι αιτήσεις τους με τα αντίστοιχα συνημμένα ένσημα που έχουν καταθέσει τα τελευταία χρόνια για προσμέτρηση στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους από διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση.
  • Ηλεκτρονικές συντάξεις χηρείας: Οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ έχουν καταγγείλει εδώ και έναν χρόνο ότι όλες οι αποφάσεις μεταβίβασης χηρείας κύριας σύνταξης, των οποίων ο θανών ή θανούσα είχε θετική προσωπική διαφορά και οι οποίες εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο και με υπογραφή του ίδιου του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, είναι λανθασμένες και απονέμουν στις χήρες/ους ποσό όχι στο 70%, όπως προβλέπουν οι διατάξεις, αλλά πολύ μικρότερο και μειωμένο μέχρι και 300 ευρώ τον μήνα. Μετά την παρέμβαση του Συλλόγου σταμάτησε η έκδοση των συντάξεων κύριας σύνταξης χηρείας με ηλεκτρονικό τρόπο και επανήλθε η έκδοση των συντάξεων χηρείας στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ. Οπως, όμως, σημειώνουν, «με έκπληξη, δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι πρόσφατα, χωρίς να έχει διορθωθεί ο λανθασμένος αλγοριθμικός μαθηματικός τύπος υπολογισμού των συντάξεων χηρείας, άρχισε ξανά η επανέκδοση των συντάξεων με ηλεκτρονικό τρόπο και την υπογραφή του διοικητή του e-ΕΦΚΑ με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα και τις συντάξεις μειωμένες παράνομα κατά εκατοντάδες ευρώ».
  • Περικοπή των κύριων συντάξεων χηρείας στην τριετία: Το αποκορύφωμα της προχειρότητας φανερώνεται με τους χειρισμούς σε ό,τι αφορά την περικοπή των συντάξεων χηρείας. Ειδικότερα, όσες και όσοι είναι δικαιούχοι κύριας σύνταξης χηρείας και λαμβάνουν και δική τους σύνταξη, τότε με την συμπλήρωση της τριετίας από τον θάνατο περικόπτεται κατά 50% η σύνταξη χηρείας. Από τις 13/5/2019 που έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από την εφαρμογή του Ν. Κατρούγκαλου και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία περικοπή σύνταξης, τόσο στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ όσο και στα υπόλοιπα Ταμεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This