Διεύρυνση κριτηρίων για επιδότηση δανείων

Αυξάνονται κατά 30% τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά όρια για την ένταξη των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα των ελληνικών τραπεζών

Must Read

Κατά 30% αυξάνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στα επιτόκια του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευτεί οι μηνιαίες δόσεις, κυρίως των στεγαστικών δανείων. Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση, με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση κατά 50% της αυξημένης δόσης που πληρώνουν οι δανειολήπτες και καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή Ιουνίου 2022, για διάστημα 12 μηνών, και αφορά στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία. Ετσι, εάν π.χ. η δόση ενός ενυπόθηκου δανείου ήταν τον περασμένο Ιούνιο 400 ευρώ και έχει αυξηθεί έως σήμερα στα 500 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ. Εφόσον με βάση την πορεία του euribor η αύξηση τους προσεχείς μήνες φτάσει τα 560 ευρώ, η συνολική επιδότηση θα είναι 80 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι συνεπείς δανειολήπτες, δηλαδή όσοι δεν έχουν καθυστερήσει τη δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Παράλληλα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου κάποιος δανειολήπτης να χαρακτηριστεί ευάλωτος λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και ήδη από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε άνοιξε το πρόγραμμα, ο αριθμός των δυνάμει αιτούντων προσεγγίζει τις αρχικές εκτιμήσεις των τραπεζών, που έκαναν λόγο για 25.000-30.000 δικαιούχους. Με βάση τον προγραμματισμό, το ποσό της επιδότησης για τους δικαιούχους εκτιμάται, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τραπεζών, ότι θα αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους εντός του Απριλίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This