Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών

Ενεργοποιείται (σήμερα) η αναβίωση των παλαιών 120 δόσεων, καθώς και των 72 της περιόδου της πανδημίας. Βήμα βήμα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί

Must Read

Σήμερα ενεργοποιείται η αναβίωση των παλαιών ευνοϊκών ρυθμίσεων των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου Covid, ενώ από τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου ενεργοποιείται και η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Με το νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρυθμίσεων αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του e-ΕΦΚΑ πάνω από 3,1 δισ. που τέθηκαν εκτός ρύθμισης σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ (έως 31/12/2022). Ειδικότερα, ο ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι σε ό,τι αφορά την αναβίωση των 120 δόσεων και των 72 δόσεων της περιόδου Covid, αυτή αφορά όσους έως 1 Φεβρουαρίου 2023 είχαν απολέσει ευνοϊκές ρυθμίσεις ν. 4611/2019 (έως 120 δόσεις) και ν. 4756/2020 (Covid έως 72 δόσεις) και διευκρινίζεται ότι οφειλέτες που δεν είχαν ενταχθεί παλαιότερα στις εν λόγω ρυθμίσεις δεν μπορούν να ενταχθούν τώρα. Για να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΑΟ έως τις 31 Ιουλίου 2023 και η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις. Οι λοιπές οφειλόμενες δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Επιπλέον προϋπόθεση προκειμένου να αναβιώσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι η εξόφληση ή η υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου, τυχόν οφειλών που δεν εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Ο οφειλέτης

α) Υποβάλλει στην εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης και επιλέγει κατηγορία αιτήματος «Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23». Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ραντεβού, απλώς η διαδικασία υποβολής αιτήματος πραγματοποιείται μέσω της ίδιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού.

β) Λαμβάνει ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία για την ολοκλήρωση του αιτήματος μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα

γ) Καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης με χρήση Ταυτότητας Οφειλέτη ή Κωδικό Πληρωμής σε περίπτωση αναβίωσης ρύθμισης Covid

Διευκρινίζεται ότι, αν υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, η υπηρεσία θα τις εντάξει σε πάγια ρύθμιση ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου που αφορούν. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής μέσω τράπεζας (RF) που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ και απαιτείται η υποβολή του σχετικού αιτήματος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έως τις 31 Ιουλίου 2023. Ειδικότερα, αφορά α) όσους οφειλέτες εκτός από τις οφειλές της περιόδου Σεπτεμβρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2022 είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021, β) όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022 σε έως 72 δόσεις, γ) όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 72 δόσεων Covid και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές. Αυτοί μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως 72 δόσεις του νέου νόμου, δ) όσους είχαν πάγια ρύθμιση (για οφειλές περιόδων από Σεπτέμβριο του 2021 έως Δεκέμβριο του 2022) και την τηρούσαν έως την 1/2/2023. Επισημαίνεται ότι για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Βήμα βήμα η διαδικασία της ρύθμισης:

Ο οφειλέτης

  • Επιλέγει «ΡΎΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ» από το μενού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕΑΟ
  • Εισάγει τους κωδικούς πρόσβασης για είσοδο στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ
  • Επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/2023 ΑΡΘ. 82 (72 ΔΟΣΕΙΣ)»
    Επιλέγει τον τρόπο εξόφλησης και τον επιθυμητό αριθμό δόσεων και καταχωρίζει το επιλεγμένο σχήμα ρύθμισης
  • Υποβάλλει το αίτημα ρύθμισης οφειλών
  • Η ενεργοποίηση της ρύθμισης διενεργείται με την καταβολή της πρώτης δόσης με χρήση της Ταυτότητας Οφειλέτη
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν επιπλέον οφειλές εκτός ρύθμισης, αυτές θα πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση. Για τον λόγο αυτό ο οφειλέτης επιλέγει πρώτα τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/2023 ΑΡΘ. 82 (72 ΔΟΣΕΙΣ)» και αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη ρύθμιση αυτή στη συνέχεια επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/2023 ΑΡΘ. 82 ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΑΓΙΑ 4152/13»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This