Ηλεκτροκίνηση: Έρχονται 8.000 σταθμοί φόρτισης!

Ανοίγει την Πέμπτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη δράση «Φορτίζω Παντού», συνολικού προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ

Must Read

Επιδοτήσεις έως και 70% για την εγκατάσταση 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων προβλέπει η δράση «Φορτίζω Παντού», συνολικού προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://fortizopantou.gov.gr) θα είναι διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων από μεθαύριο Πέμπτη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων. Η δράση θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για την προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε κοινόχρηστους χώρους των πόλεων, σε βασικές μεταφορικές υποδομές (εθνικές οδοί, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί) και σε ιδιωτικούς χώρους με δημόσια πρόσβαση, όπως πρατήρια καυσίμων, σταθμοί αυτοκινήτων (επιχειρήσεις πάρκινγκ) και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Δικαιούχοι είναι εμπορικές εταιρίες και ατομικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, συμπράξεις, κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, και καλύπτουν το κόστος της επένδυσης για την ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης.

Διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:

Κατηγορία Ι: Κύριοι ή έχοντες νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου όπου θα εγκατασταθεί ο σταθμός, οι οποίοι συμβάλλονται με Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο, που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού. Κατηγορία ΙΙ: Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο, οι οποίοι συμβάλλονται για την παραχώρηση πλήρους χρήσης του χώρου εγκατάστασης του σταθμού.

Το ποσό των 80.000.000 ευρώ κατανέμεται, βάσει του χώρου εγκατάστασης των σταθμών φόρτισης, ως εξής:

Κατηγορία Α΄, με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ. Αφορά σταθμούς φόρτισης που εγκαθίστανται σε χώρους αρμοδιότητας ΟΤΑ α΄ βαθμού και περιλαμβάνονται σε Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, των οποίων η εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 7,4 kW. Τα ποσοστά ενίσχυσης για τους δικαιούχους αυτής της κατηγορίας καθορίζονται με βάση τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ αναθέτουσας Αρχής και παραχωρησιούχου, ενώ τίθενται ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης, βάσει πληθυσμού του εκάστοτε δήμου, τα οποία φτάνουν έως το 70% για τους μικρότερους πληθυσμιακά δήμους

Κατηγορία Β΄ για σταθμούς φόρτισης που εγκαθίστανται σε χώρους με δημόσια πρόσβαση εκτός της Κατηγορίας Α΄, με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ. Eπιλέξιμοι για λήψη ενισχύσεων για αυτή την κατηγορία είναι μόνο οι σταθμοί φόρτισης Η/Ο συνεχούς ρεύματος, ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 30 kW, με εξαίρεση τους σταθμούς αυτοκινήτων (επιχειρήσεις πάρκινγκ), στους οποίους είναι επιπλέον επιλέξιμοι και σταθμοί εναλλασσόμενου ρεύματος με ονομαστική ισχύ μεγαλύτερη ή ίση των 7,4 kW. Τα ποσοστά ενίσχυσης για αυτή την κατηγορία εξαρτώνται από τον τόπο στον οποίο εγκαθίστανται οι σταθμοί, καθώς και από το μέγεθος της εταιρίας που αποτελεί δικαιούχο της δράσης. Κυμαίνονται από 20% (π.χ., μεγάλη εταιρία που εγκαθιστά σταθμό φόρτισης Η/Ο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών) έως 65% (π.χ., μικρή εταιρία που εγκαθιστά σταθμό φόρτισης Η/Ο στη Θράκη).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This