Έρχεται εξοικονόμηση ενέργειας Χ4!

Νέα προγράμματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έως το τέλος Μαΐου αρχίζουν το «Εξοικονομώ 2023» και το «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» για νέους

Must Read

Στις ράγες μπαίνουν σταδιακά τέσσερα νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για κατοικίες και επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το «Εξοικονομώ 2023», το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους από 18-39 ετών, το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για τους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, και το «Produce e-green» για επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία, Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η πλατφόρμα για αιτήσεις στο «Εξοικονομώ 2023» θα ανοίξει στις 30 Μαΐου. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες, με την επιδότηση να κυμαίνεται μεταξύ 40% και 75%, ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων. Το «Εξοικονομώ 2023» θα κινείται στα πρότυπα του «Εξοικονομώ 2021», με αρχικό προϋπολογισμό 350.000.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Είναι πιθανόν να ενσωματωθεί στον οδηγό το αυξημένο κόστος των δομικών υλικών και των εργασιών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αύξηση του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων θα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%. Κατά τα άλλα, δεν αναμένεται να έχει μεγάλες διαφορές από αυτά που ίσχυαν στον προηγούμενο κύκλο. Έτσι, θα διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος, όπως και η υποβολή αιτήσεων χωρίς χρονική προτεραιότητα, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 350.000.000 ευρώ, το σχετικό ΦΕΚ είναι έτοιμο και η επιχορήγηση θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος. Θα φτάνει έως το 90% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, μαζί με το μπόνους αποκέντρωσης και 30% για ανακαίνιση.

Επιχειρήσεις

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να αρχίσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, ύψους 200.000.000 ευρώ. Τα μισά χρήματα αφορούν τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και τα άλλα μισά τον τουρισμό. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πολύ μικρές,
μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τρεις κλάδους. Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε επίσης και το πρόγραμμα το «Produce e-green», μέσω του οποίου παρέχονται επενδυτικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία (σε παραγωγικές μονάδες), με αιχμή την αλυσίδα προϊόντων της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ. Σήμερα δημοσιεύεται η απόφαση στο ΦΕΚ, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει στις 30 Μαΐου. Όσοι συμμετάσχουν, θα μπορούν να επιδοτηθούν για το σύνολο της επένδυσής τους, προκειμένου να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, φορτιστές, μπαταρίες, να ανακυκλώνουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, να παράγουν φωτοβολταϊκά panels ή μέρη ανεμογεννήτριας, ενώ θα επιδοτηθούν και επιχειρήσεις που θα παράγουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This