Κομισιόν: Σήμερα οι οδηγίες για τα ακριβά πλεονάσματα

Το πλαίσιο που θα ανακοινωθεί θα είναι «κομμένο και ραμμένο» σε κάθε χώρα ξεχωριστά

Must Read

Την πρώτη «γεύση» για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα από το ερχόμενο έτος αναμένεται να πάρει σήμερα το οικονομικό επιτελείο, καθώς η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις κατευθυντήριες γραμμές σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

Το πλαίσιο που θα ανακοινώσει η Κομισιόν θα είναι «κομμένο και ραμμένο» σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα, που κατέχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ σε όλη την ευρωζώνη (και το δεύτερο σε όλο τον κόσμο, πίσω από την Ιαπωνία), θα πρέπει να ακολουθήσει πιο σκληρά μέτρα, με βάση τις συστάσεις της οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, δηλαδή της τακτικής διαδικασίας οικονομικής επιτήρησης των κρατών από τις Βρυξέλλες. Οι συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής θα έχουν ως στόχο για τη χώρα μας την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, ώστε να συνεχίζει να θεωρείται ως βιώσιμο από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η χώρα μας θα λάβει σήμερα το πρώτο στίγμα για τους στόχους στα πλεονάσματα, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα πρέπει να εμφανίζει τα προσεχή χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 2%- 2,5% του ΑΕΠ, για να μειώνεται το χρέος της. Η απαιτούμενη προσαρμογή αντιστοιχεί σε περικοπές δαπανών ή αύξηση εσόδων πάνω από 4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες της κυβέρνησης για άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Οι συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν δεσμεύουν την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς κατά τη σύνταξη του νέου Προϋπολογισμού (το προσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου) θα πρέπει να «χωρέσει» τόσο τις προεκλογικές εξαγγελίες όσο και τη δέσμευση για την τήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο «στόχαστρο» οι δαπάνες

Η πίεση από τις Βρυξέλλες αναμένεται να εστιαστεί στις δαπάνες, καθώς στην Ελλάδα καταγράφηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και στη συνέχεια με την ενεργειακή κρίση μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της, το 2021 η Ελλάδα ήταν δεύτερη στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία, με βάση τις δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This