Οι πρώτες προσκλήσεις για δωρεάν στέγαση νέων

Σαράντα έξι δήμοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Κάλυψη», που απευθύνεται σε ηλικίες 25-39 ετών, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Με προϋπολογισμό 21.500.000 ευρώ, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης σπιτιών που διατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Οι ωφελούμενοι του «Κάλυψη» λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα (που είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», συν τον πληθωρισμό του 2022), καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης. Ήδη, με απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, εκδόθηκαν οι σχετικές προσκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών στους Δήμους Κατερίνης, Καρδίτσας, Λαρισαίων/Tρικκαίων και Λεβαδέων, που είχαν διατεθεί για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κάλυψη», καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Θα ακολουθήσουν προσκλήσεις προς τους δυνητικά ωφελουμένους που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα να υποβάλουν αιτήσεις προς τους δήμους για να τους διατεθούν οι διαθέσιμες κατοικίες.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα 46 δήμοι από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν υπογραφεί 9 προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των Δήμων Νεάπολης/Συκεών, Γαλατσίου, Χαλκιδέων, Τρίπολης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Λαρισαίων/Τρικκαίων, Λεβαδέων και Κιλκίς/Παιονίας. Για τους τέσσερις πρώτους δήμους έχει εκδοθεί η πρόσκληση και προς τα ωφελούμενα νοικοκυριά (δυνητικά ωφελουμένους) και βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υποψηφίων στη βάση των κριτηρίων επιλογής, ώστε να δοθούν τα διαθέσιμα διαμερίσματα και να υπογραφούν τα σχετικά μισθωτήρια συμφωνητικά μεταξύ ιδιοκτητών και δήμων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή δύο ακόμη προγραμματικών συμβάσεων, που αφορούν τους Δήμους Αθηναίων και Παιανίας, με δύο ακόμα συμβάσεις (που αφορούν τους Δήμους Ηρακλείου/Μαλεβιζίου και Ιωαννιτών) να βρίσκονται σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου. Το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια, θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους υπόλοιπους δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Διαβάστε ακόμα:

Πάνω από 2.000 οι εγκρίσεις για στεγαστικό σε νέους  

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This