«Τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών!

Επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.441.895 φορολογουμένους. Απειλούνται ακόμα 608.194 πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Must Read

Μπροστά σε ένα «τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών βρίσκονται εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο α’ τετράμηνο του 2023, μια περίοδο κατά την οποία έχει χτυπήσει «κόκκινο» η ακρίβεια, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου είχε καταγραφεί και η εκτόξευση των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια, με τους πολίτες να μπαίνουν στο δίλημμα ποιες υποχρεώσεις να εκπληρώσουν κάθε μήνα.

Με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 608.194 φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους άνω των 500 ευρώ, την ώρα μάλιστα που οι ρυθμίσεις οφειλών που έχει ενεργοποιήσει το οικονομικό επιτελείο με τις 36, 72 και 120 δόσεις δεν φαίνεται να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Από το σύνολο των 3.687.278 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι 2.050.089 είναι αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, σε 1.441.895 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις κ.λπ., και επικρέμεται η απειλή των κατασχέσεων σε άλλους 608.194 φορολογουμένους.

Από τα ίδια στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν οι κατασχέσεις κατά σχεδόν 30.000. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι υπό αναγκαστικά μέτρα ήταν στο τέλος Απριλίου 1.441.895 ΑΦΜ, από 1.412.322 τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 29.573 φορολογουμένους. Από τα ίδια στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 2,45 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ μόνο τον Απρίλιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν τα 183.000.000 ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο του 2022. Υπενθυμίζεται πως, το περσινό αντίστοιχο τετράμηνο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία είχαν φτάσει τα 3,72 δισ. ευρώ, ένα ποσό στο οποίο είχε προστεθεί και η ακραία τιμή των 800.000.000 ευρώ, που ανήκει σε έναν και μόνο φορολογούμενο.

Τα συνολικά χρέη στην Εφορία, παλαιά και νέα, εμφανίζονται μειωμένα, στα 107 δισ. ευρώ, από 115,1 δισ. τον Μάρτιο του 2023. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αυτό οφείλεται στη διαγραφή οφειλών του ΟΣΕ, σε εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης. Η διαγραφή αφορά ανείσπρακτες βεβαιωμένες οφειλές από καταπτώσεις δανείων του ΟΣΕ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που περιλαμβάνονται σε όσες κρίθηκαν με απόφαση της Ε.Ε. ως μη αντιβαίνουσες το Κοινοτικό Δίκαιο περί κρατικών εγγυήσεων. Αν εξαιρεθούν τα χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και ανέρχονται στα 26 δισ. ευρώ, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο φτάνει τα 81,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This