Χάσμα τραπεζών – Χατζηδάκη για τα επιτόκια

Δεν βρέθηκε λύση για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ καταθέσεων και δανείων, συμφώνησαν στην αποεπένδυση του ΤΧΣ

Must Read

Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η πρώτη, εφ’ όλης της ύλης σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν η ενεργοποίηση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ», η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, αλλά και το ζήτημα της φοροδιαφυγής με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων – δανείων που διευρύνεται κάθε μήνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στα δύο πρώτα ζητήματα, δηλαδή για τον «ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ» και την αποεπένδυση του ΤΧΣ, υπήρξε ευρεία συναντίληψη ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στις τράπεζες. Το περιθώριο Πεδίο διαφωνίας, όμως, αποτέλεσε ακόμα μια φορά το κλείσιμο της «ψαλίδας» στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,28% και το 6,04%, αντίστοιχα. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στο 5,76%.

Το Μάιο του 2023 τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και υφιστάμενων δανείων αυξήθηκαν στο 0,33% και το 5,92%, αντίστοιχα. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στο 5,59%. Με βάση τα παραπάνω, ένας πολίτης που μπορεί να αποταμιεύσει ένα ποσό από τους κόπους της εργασίας τους ή τη σύνταξή του θα λάβει σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Αντιθέτως, αν ο ίδιος πολίτης ζητήσει ένα δάνειο από την τράπεζα, θα του ζητηθεί να πληρώσει ένα πανάκριβο επιτόκιο. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις εξήγγειλε μια σειρά από ευνοϊκά μέτρα για τις τράπεζες, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν κίνητρο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μειώσουν την «ψαλίδα», όπως η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των έντοκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα. Επίσημα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δηλώνουν πως στο θέμα των επιτοκίων συμφώνησαν να διεξαχθεί μια ευρεία ενημερωτική εκστρατεία εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες. Με άλλα λόγια, πέταξαν ακόμα μια φορά την… μπάλα στην εξέδρα.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Στο τραπέζι βρέθηκε και το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το ζήτημα αυτό. Συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία για την προώθηση των POS, όπως επίσης να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Αύριο, Τετάρτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα συναντηθεί με τους servicers, με βασικό θέμα της συζήτησης το νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεών τους. Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις είχε αναφέρει πως «προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This