Οι φόροι απομυζούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος

Must Read

Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των Ελλήνων, αποδίδεται σε φόρους, σε φόρο εισοδήματος, σε ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμου, σε εξαιρετικά υψηλό Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε αγαθά και υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους λογαριασμούς ενέργειας και νερού.

    • Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας

Χαρακτηριστικο είναι ότι στη βενζίνη, οι φόροι, δηλαδή ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, το Ανταποδοτικό Τέλος ΡΑΕ, η Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, το Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών και τέλος οι φόροι που επιβάλλονται για τα μεταφορικά του καυσίμου, συνολικώς αποτελούν το 65% της λιανικής τιμής του συγκεκριμένου καυσίμου.

Για κάθε λίτρο που πωλείται προς 1,80 ευρώ στην αντλία, ο καταναλωτής πληρώνει : 1,08 ευρώ σε φόρους.

Ωστόσο, την κατάσταση επιδεινώνει και η υψηλή φορολογία του 24% και 13% στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία σπαταλάται, περίπου το 50% του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού.

Μια δροσιστική μπίρα μέσα στο ζεστό καλοκαίρι που κοστίζει στο ράφι 1,05 ευρώ φορολογείται αντίστοιχα με φόρο 24%, δηλαδή με 0,25 ευρώ.

Ενας απλός λογαριασμός νερού της ΕΥΔΑΠ με τελικό ποσό πληρωμής 66 ευρώ, περιέχει μόλις 33,26 ευρώ κόστος κατανάλωσης νερού και τα υπόλοιπα είναι :  φόρος αποχέτευσης 75%, 22,77 ευρώ, ΦΠΑ επι του τιμήματος 13% 3,95 ευρώ και ξανά ΦΠΑ επι των υπολοίπων 24%, 6,16 ευρώ.

Δηλαδή στην ουσία τα μισά χρήματα που πληρώνει ο πελάτης στο ταμείο της ΕΥΔΑΠ είναι … φόροι.

Παρομοίως, σ’ ενα κοινό οικιακό λογαριασμό της ΔΕΗ  απο τα 142 ευρώ που πληρώνονται στο ταμείο, μόνο τα 75,36 είναι το κόστος του Ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα υπόλοιπα 33,38 είναι υπέρ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ και λοιπές χρεώσεις.

Ακόμη 6,53 ευρώ είναι ο ΦΠΑ

21,83 ευρώ είναι δημοτικά τέλη

και τέλος 5,72 ευρώ είναι υπέρ της ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, για να ελαφρυνθεί το βάρος του μέσου νοικοκυριού ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μηδένισε τη φορολογία στο ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα και τα λαχανικά και τα δημητριακά για παιδιά, ενώ μείωσε απο 10% , στο 5% και το φόρο στο ελαιόλαδο, τα σπορέλαια και τα ζυμαρικά.

Κάτι που στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της χώρας, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ ως μέτρο κατα της ακρίβειας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This