Με ρήτρες η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ!

Θεσπίζεται ελάχιστο ασφάλιστρο, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό 

Must Read

Με δικλίδες για τους επιτηδείους η μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ, καθώς θεσπίζεται ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αναλυτικά, με τη νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή:

– Το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται με υπουργική απόφαση

– Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της
κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και το έντυπο Ε9

– Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται, όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ

– Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου

– Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση:

 για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%

 για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%

 για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5%

 για τρεις μήνες στο 2,5%

Σημειώνεται πως δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Τα παραδείγματα

Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, το επόμενο έτος θα έχει έκπτωση της τάξης των 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ σε περίπτωση εξάμηνης κάλυψης. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος κατέχει τρεις κατοικίες, και για την πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για την τρίτη 150 ευρώ, θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για έναν χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο την πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το μέτρο αφορά πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με κόστος 26.000.000 ευρώ για το 2024, 34.000.000 ευρώ για το 2025, 42.000.000 ευρώ για το 2026 και 50.000.000 ευρώ για το 2027.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This