Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9 και στα μισθωτήρια!

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες για αλλαγή των στοιχείων στα ακίνητα

Must Read

Προθεσμία μόλις μίας εβδομάδας έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να κλείσουν τις εκκρεμότητες με την Εφορία και συγκεκριμένα όσοι δεν έχουν δηλώσει τα μισθωτήρια που έχουν λήξει ή έχουν ξεχάσει να δηλώσουν τις αλλαγές σε ενεργά μισθωτήρια, αλλά και όσοι θέλουν να κάνουν διορθώσεις στο Ε9, εφόσον διαπίστωσαν στο «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους και τα οποία αύξησαν τον φόρο.

Οσον αφορά τα μισθωτήρια, σε περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 31η Ιουλίου  2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ. Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο TAXISnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας». Ακολούθως, με το πλήκτρο «επιλογή», μεταφέρεται στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσει.

Η φόρμα υποβολής εμφανίζει δύο επιλογές:

– Αποθήκευση στην περίπτωση που επιθυμείται η αποθήκευση της εργασίας

– Οριστικοποίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται (υποβάλλεται) η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και διασφαλίζεται ότι έχει εκπληρωθεί η υποχρέωση

Οι φορολογούμενοι που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική Ε9. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024

Για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE:

– Επιλέγετε το έτος για το οποίο θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέγετε τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρήστε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης

– Μπορείτε να εισαγάγετε ή να μεταβάλετε ή να διαγράψετε το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα)

– Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώνετε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης προβαίνετε σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This