ΑΑΔΕ: Νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των οφειλετών που «ξεχνούν» τις υποχρεώσεις τους

«Καμπανάκι» στο κινητό και νέο φορολογικό προφίλ επιστρατεύονται στην «μάχη» για την πληρωμή των υποχρεώσεων στην Εφορία

Must Read

Δύο νέα εργαλεία επιστρατεύει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να χτυπάει «καμπανάκι» στο κινητό των οφειλετών, στην περίπτωση που «ξεχνάει» τις υποχρεώσεις του στην Εφορία.

Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να μην χάνουν τις ρυθμίσεις οφειλών, να μην επιβαρύνονται με τόκους προσαυξήσεων όταν ξεχνούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις ρυθμίσεων ή φόρων και να μην επιφορτίζονται με πρόστιμα όταν υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το Σεπτέμβριο ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού συναγερμού για τους οφειλέτες ενώ παράλληλα στήνει μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις τους και θα βλέπουν το φορολογικό τους προφίλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει ως τώρα γνωστές, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει πως

  • Τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους. Μόλις ο οφειλέτης «ξεχάσει» να καταβάλει μια δόση της ρύθμισης, το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον φορολογούμενο με το οποίο θα καλείται να πληρώσει την «ξεχασμένη» δόση και ταυτόχρονα θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που έχει εφόσον χάσει τη ρύθμιση. Συγκεκριμένα ο «συναγερμός» της Εφορίας θα ενεργοποιείται:

-Όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός ρύθμισης.

-Όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων, μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί.
Με το μήνυμα που θα λαμβάνει ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει όταν χάσει τη ρύθμιση οι οποίες είναι οι εξής:

-Θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

-Ο οφειλέτης θα είναι «ανοιχτός» στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

-Θα χάσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος, η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

  • Εντός του 2023 θα τεθεί σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους. Η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This