Εκπνέει η προθεσμία για την διευθέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι ισχύει για φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, μισθωτήρια συμβόλαια και φόρο εισοδήματος

Must Read

Να διευθετήσουν τις βαριές φορολογικές υποχρεώσεις τους καλούνται μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς, έως το τέλος Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ.

Παράλληλα οι υπόχρεοι, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν την δήλωση μισθωτηρίων συμβολαίων και την υποβολή ενστάσεων για το Τέλος Επιτηδεύματος, όσοι δικαιούνται εξαίρεση.

Οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων

Πιο αναλυτικά, περίπου 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό από την εφορία, θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Η δόση θα είναι διπλή για όσους είχαν υποβάλει από τον προηγούμενο μήνα τη φορολογική τους δήλωση και δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, η 31η Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εκκρεμεί ακόμα η υποβολή περίπου 500.000 δηλώσεων. Συνολικά ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος ανέρχεται σε 3,1 δισεκ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 δόσεις με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή έκπτωσης 3% έχει χαθεί για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι το τέλος Ιουλίου. Περίπου το 35% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά διαμορφώνεται περίπου στα 1.450 ευρώ. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, πληρώνοντας εντόκως το φόρο σε 12 έως 24 δόσεις. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μέχρι τη Πέμπτη 31 Αυγούστου, την τέταρτη δόση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ. Το ποσό εξοφλείται σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις. Μάλιστα, όπως ο φόρος εισοδήματος έτσι και ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση.

Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλονται: την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και η τελευταία την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2023 ανέρχεται σε περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ.

Μισθωτήρια συμβόλαια

Στις 31 Αυγούστου εκπνέει και η νέα παράταση που έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις δηλώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων. Έως το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να  δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022.

Όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023. Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 978.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών που συνολικά φθάνουν τα 3,44 δισεκ. ευρώ ή 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Τέλος επιτηδεύματος

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν και όσοι μπορούν να εξαιρεθούν από το Τέλος Επιτηδεύματος, λόγω αύξησης των θέσεων εργασίας.

Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την πληρωμή του Τ. Ε. έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενώ αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2022 δεν έλαβαν από την ΑΑΔΕ το ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο θα ενημερωνόντουσαν ότι απαλλάσσονται  φέτος από την πληρωμή του τέλους.

Όσοι λοιπόν δεν έλαβαν το σχετικό email της ΑΑΔΕ αλλά προχώρησαν στις αναγκαίες προσλήψεις και πληρούν τα κριτήρια για να μην πληρώσουν το Τέλος θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ δεν έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν ήταν δυνατή η διακρίβωση της αύξησης των θέσεων εργασίας ή του ορίου τζίρου.

Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου εντός του περιβάλλοντος του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Οι ενστάσεις εξετάζονται από Επιτροπή, που θα συσταθεί από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλλουν με το έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This