Όλες οι αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Σύνταξη για μη μισθωτούς με οφειλές έως 30.000 ευρώ - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο

Must Read

Τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη ακόμα και όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως 30.000 ευρώ δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται
να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Νοέμβριο.

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει επίσης ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, την καταβολή και φέτος επιδόματος προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, την επιτάχυνση απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, αλλά και την καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.

Δυνατότητα συνταξιοδότησης μη μισθωτών

Με την προτεινόμενη διάταξη αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ σε 10.000
ευρώ για τον π. ΟΓΑ), για οφειλέτες που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και, ταυτόχρονα, έχουν καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Για το ποσό από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ (6.000 ευρώ ως 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ) παρακρατείται ποσοστό τουλάχιστον 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα. Ως κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις 12.000 ευρώ (6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ).

Παράδειγμα:

Ασφαλισμένος με οφειλές 29.000 ευρώ δικαιούται μηνιαία σύνταξη 750 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση αρχικά θα ανέρχεται σε 750 ευρώ x 60% = 450 ευρώ, και αυτός θα λαμβάνει 300 ευρώ. Εντός 20 μηνών η οφειλή του θα έχει μειωθεί κατά 450 ευρώ x 20 = 9.000 ευρώ, με το υπόλοιπό του να ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Από αυτό το σημείο και έπειτα θα ενταχθεί στο καθεστώς των 60 δόσεων. Η νέα του παρακράτηση θα είναι 20.000 ευρώ/60 = 333,33 ευρώ ως την αποπληρωμή της οφειλής και θα λαμβάνει σύνταξη 416,67 ευρώ τον μήνα για 60 μήνες.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Ψαλιδισμένο (όπως και οι αυξήσεις) θα δοθεί φέτος το επίδομα για όσους συνταξιούχους δεν δικαιούνται αύξηση στη σύνταξη, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Ετσι, έως το τέλος του έτους συνταξιούχοι με θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ οι
οποίοι λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως και 200 ευρώ, αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι με μηνιαίο ύψος συντάξεων: α) έως 700 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ, β) από 700,01 ευρώ έως 1.100 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ και γ) με μηνιαίο ύψος συντάξεων από 1.100,01 ευρώ έως 1.600 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 100 ευρώ.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Με άλλη διάταξη καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους, και αντικαθίσταται από έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

Παράδειγμα:

Συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ αντιμετωπίζει παρακράτηση ύψους 360 ευρώ. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μεικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78 ευρώ. Όφελος: 282 μηνιαίως ευρώ.

Εκκαθάριση επικουρικών – επίδομα μητρότητας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνις Γεωργιάδης έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο της εκκαθάρισης περίπου 40.000 ληξιπρόθεσμων εκκρεμών επικουρικών συντάξεων έως το τέλος του έτους, καθώς αυτές (ληξιπρόθεσμες και μη) ξεπερνούν τις 100.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ. Γι’ αυτό θεσπίζει διαδικασίες fast track, οι οποίες εδράζονται στην ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, προβλέπεται η καταβολή της πλειονότητας όσων καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ (όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας) και τον ΟΠΕΚΑ (όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης) μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος. Για τη χρήση της κάρτας και για το υπόλοιπο 50% προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ (κοινό έργο με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης). Σημειώνεται πως από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, με κυριότερη τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου. Αλλαγές επέρχονται και στην υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων, καθώς ως προϋπόθεση ορίζεται πλέον η κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ. Τέλος, θεσπίζεται για πρώτη φορά το επίδομα μητρότητας και για τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες ύψους 780 ευρώ (δηλαδή όσο είναι ο καθαρός κατώτατος μισθός) για εννέα μήνες. Επιπλέον, το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ θα λαμβάνουν και οι μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες έως σήμερα αποκλείονταν λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην ταμείων τους (π.χ. ασφαλισμένες π. ΤΑΥΤΕΚΩ, έμμισθες ασφαλισμένες π. ΕΤΑΑ).

Έρχονται αλλαγές στα επαγγελματικά ταμεία

Αλλαγές έρχονται και στο πλαίσιο λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων (αφορά περίπου 50.000 ασφαλισμένους και 300.000.000 ευρώ κεφάλαια διαχείρισης), με κυριότερη τη φορολόγηση των εφάπαξ ως εξής: για παραμονή έως 5 έτη στην ασφάλιση η φορολόγηση των εφάπαξ θα είναι 20% και για τις συντάξεις 10%, για 10-15 έτη η φορολόγηση θα είναι 15% για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη, για 15-20 έτη η φορολόγηση για εφάπαξ θα είναι 10% και της σύνταξης με 5% και για πάνω από 20 έτη η φορολόγηση θα είναι 5% για το εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This