Μπάχαλο με τα νέα τιμολόγια ρεύματος!

Η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα τη ρήτρα αναπροσαρμογής με άλλο όνομα

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]

Τον μίτο της Αριάδνης καλούνται να ξετυλίξουν οι καταναλωτές για να κινηθούν στον λαβύρινθο των νέων τιμολογίων ρεύματος που θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί ένα ειδικό τιμολόγιο, φιλοδοξώντας να παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές που προσφέρουν οι προμηθευτές. Προς το παρόν, πάντως, επικρατεί χάος, καθώς δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πώς θα υπολογίζεται αυτό το κοινό τιμολόγιο. Ειδικότερα, η τελική τιμή του ρεύματος στο πλαίσιο του ειδικού τιμολογίου θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα και θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης. Ο τρόπος υπολογισμού του μηχανισμού διακύμανσης και των συντελεστών του ειδικού τιμολογίου, οι ορισμοί των μεταβλητών συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης, τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών και της βασικής τιμής προμήθειας, ο τρόπος επισήμανσης και αποτύπωσης στους λογαριασμούς κατανάλωσης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ανακοινώθηκε, δηλαδή, η θεσμοθέτηση ενός τιμολογίου χωρίς κανείς να γνωρίζει τις παραμέτρους βάσει των οποίων θα προκύψει η τιμή για τους καταναλωτές.

Στο ειδικό τιμολόγιο, που έχει πράσινη σήμανση, θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρει ο προμηθευτής. Εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί για τουλάχιστον 3.000.000 παροχές (σε σύνολο 8.000.000). Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό για έναν χρόνο και έπειτα από το 2025 θα υπάρχει ως επιλογή. Η τιμή που βλέπει ο καταναλωτής την πρώτη του μήνα θα είναι συγκεκριμένη και θα προσφέρεται ομοιόμορφα. Οι πάροχοι θα έχουν δυνατότητα να εφαρμόζουν επιπλέον εκπτώσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να φαίνονται στην τελική τιμή που θα ανακοινώνουν. Ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα υπάρχει στο Ενιαίο Τιμολόγιο, όμως κάθε μήνα θα γίνεται μια αναπροσαρμογή για τον επόμενο με βάση έναν μηχανισμό διακύμανσης, ο οποίος σήμερα δεν είναι γνωστός, αφού στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε προβλέπεται ότι οι «λεπτομέρειες» θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση. Ουσιαστικά, ο πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να διορθώνει την τιμολόγηση όχι στον λογαριασμό που έχει ήδη εκδοθεί, αλλά σε επόμενο λογαριασμό, ώστε να μη βγαίνει χαμένος αν δεν έχει προβλέψει σωστά τις τιμές χονδρικής και τα άλλα βασικά στοιχεία κόστους του ρεύματος.

Και μέσα σε όλα αυτά ο καταναλωτής καλείται να επιλέξει την πιο συμφέρουσα προσφορά. «Τα τιμολόγια σήμερα είναι τόσα πολλά και έχουν τόσες διαφορές μεταξύ τους που είναι δύσκολο να επιλέξει ο καταναλωτής ποιο είναι το καλύτερο. Κάποιος έπρεπε να επιλέξει το τιμολόγιο για τους καταναλωτές που δεν θα έκαναν επιλογή και για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων δεν θα έπρεπε να κάνει την επιλογή αυτή η εταιρία. Το πιο σωστό είναι να το κάνει η Πολιτεία» σημείωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τα νέα τιμολόγια. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πέρα από το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνονται άλλα τρία: α) τα μπλε (σταθερά), τα τιμολόγια δηλαδή ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης, β) τα κίτρινα (κυμαινόμενα), τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων), γ) τα πορτοκαλί (δυναμικά). Αφορούν τη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This