Χριστουγεννιάτικο «χαρτζιλίκι» στους ευάλωτους: Ποιοι θα λάβουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Πώς γίνεται η ελληνική οικονομία να υπεραποδίδει ενώ τα πλεονάσματα διχάζουν και τα ελληνικά νοικοκυριά παλεύουν για την επιβίωση. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «θα περισσέψουν και λεφτά»...

Must Read

Το κυβερνητικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί και πάλι με διάφορες αλχημείες και τερτίπια, και όχι με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, να κατευνάσει και να πείσει  τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια της ελληνικής πραγματικότητας, ότι είναι συμπονετικό και αφουγκράζεται τη μεσαία τάξη… 

Οι αποφάσεις ελήφθησαν. Ενόψει Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός αποφάσισε να το «παίξει»… large! Έτσι, έβαλε «μπρος» άλλο ένα μέτρο επιδοματικού -και όχι μόνιμου- χαρακτήρα. Νωρίς το πρωί, ο ίδιος πρώτος πρώτος (μην χάσει και τη δόξα) ανακοίνωσε τα έκτακτα χριστουγεννιάτικα επιδόματα σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, και λίγη ώρα μετά τη «σκυτάλη» αναφορικά με την ενημέρωση για το χριστουγεννιάτικο χαρτζιλίκι πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το έκτακτο επίδομα των 150 ευρώ αφορά 1,55 εκατ. συνταξιούχους με κυρία σύνταξη έως 700 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά χαμηλότερη των 10 ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο έρχεται και αύξηση συντάξεων κοντά στο 3%. «Το 2023 ήταν εκλογική χρονιά και με πολύ άσχημα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδόσει με θετική αντανάκλαση στον προϋπολογισμό. Μπορούμε να πούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ και θα περισσέψουν χρήματα πάνω από το στόχο. Επομένως η κυβέρνηση το πλεόνασμα το επιστρέφει στην κοινωνία. Αυτό υπολογίζεται στα 352 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν σε ασεθενέστους συμπολίτες μας τα Χριστουγεννα από τα οποία θα επωφεληθούν 2,3 εκατομμύρια πολίτες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ποιοι θα λάβουν τις έκτακτες ενισχύσεις  

800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

– 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %

Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

– 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα)

– 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

   Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον:

– Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

– Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές

– Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος

– Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών

– Το αυξημένο κατά 8 % ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ θα λάβει αύξηση με το νέο έτος περίπου 3% και αν συνυπολογισθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση η αύξηση θα είναι της τάξης του 5,1%», τόνισε ο υπουργός. Θα υπάρξει επίσης οικονομική στήριξη 200 ευρώ των ΑμεΑ μέσω ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ με ωφελούμενους 225.000 πολίτες και συνολική δαπάνη 45 εκατ. ευρώ. Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης για τα πρόσθετα μέτρα ότι το Youth Pass (150 ευρώ για τους νέους 18 και 19 ετών) είναι μόνιμο μέτρο, ενώ από 1/1/2024 θα υπάρξει νέα αύξηση συντάξεων περίπου 3%. Επιπλέον, του χρόνου θα γίνει αύξηση στις συντάξεις Δημοσίου μετά από 14 χρόνια, ενώ θα αυξηθεί το αφορολόγητο για οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα. Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πάρουν επιπλέον το 50% της μηνιαίας δόσης ενώ ενίσχυση 250 ευρώ θα πάρουν 225.000 ανάπηροι. Η καταβολή των επιδομάτων αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί μαζί με την καταβολή των κανονικών επιδομάτων που ορίζεται προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This