Σοβαρά λάθη στις fast track συντάξεις

Ο ΕΦΚΑ απολογείται για τις «ψαλιδισμένες» αποδοχές, αλλά προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγεθος του προβλήματος

Must Read

Τα σημαντικά λάθη στην έκδοση των συντάξεων μετά τη θέσπιση από τον τέως υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη των διαδικασιών fast track έχουν θέσει σε στάση απολογίας τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Δημόσιο έχουν υποβληθεί 40.000 ενστάσεις – αιτήσεις θεραπείας για τη διόρθωση των αποφάσεων. Έτσι, ο ΕΦΚΑ αναγκάστηκε χθες να υποστηρίξει ότι «το 87,1% των συντάξεων που εκδίδονται με τη fast track διαδικασία είναι σωστές και δεν έχουν καμία απόκλιση. Οι ενστάσεις που υποβάλλονται δεν ξεπερνούν το 12,9%. Οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις επανεξετάζονται και διαπιστώνεται αν τελικά υφίσταται ή δεν υφίσταται λάθος στον υπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των πραγματικών αποκλίσεων είναι περιορισμένο και πολύ μικρότερο από 12,9%. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελεί η αλήθεια των αριθμών, με 592.280 συνταξιούχους να εισπράττουν χωρίς καμία απόκλιση τα ποσά που δικαιούνται και 87.720 να προβαίνουν σε ενστάσεις, οι οποίες εξετάζονται εντός τριμήνου. Το αυτοματοποιημένο σύστημα διαθέτει δικλίδες ασφαλείας για να αποτρέπει το ενδεχόμενο λαθών στον υπολογισμό των συντάξεων.

Όποιες αποκλίσεις προκύπτουν οφείλονται στη μη εύρεση ολόκληρου του ασφαλιστικού χρόνου του ασφαλισμένου. Ωστόσο, αντιμετωπίζονται άμεσα, με στόχο η διαφορά να
πιστώνεται εντός λίγων μηνών στους δικαιούχους. Αποκλίσεις, άλλωστε, υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από τον νόμο. Με τη διαδικασία έκδοσης fast track συντάξεων επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο η απονομή στους δικαιούχους και δόθηκε τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων. Τα τελευταία 3 χρόνια οι υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ εκκαθάρισαν περισσότερες από 680.000 συντάξεις. Το 2019 παραλάβαμε 1.053.000 ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα, με τους πολίτες σε απόγνωση και εξαναγκασμένους από το κράτος να περιμένουν χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη ή το επίδομα τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «δημοκρατία» ήδη από τον Μάιο του 2022 είχε επισημάνει τους κινδύνους από την απόφαση του κ. Χατζηδάκη να προχωρήσει στην άρον άρον εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων, χωρίς ουσιαστική καταμέτρηση των ενσήμων των ασφαλισμένων, όπου με μια σειρά από εγκυκλίους προτεινόταν, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να εντοπίσουν τους φακέλους θα υπολόγιζαν τους συντάξιμους μισθούς με βάση τον εκάστοτε κατώτατο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εκδόθηκαν συνταξιοδοτικές αποφάσεις με κραυγαλέα λάθη και οι ασφαλισμένοι αναγκάστηκαν να υποβάλουν ενστάσεις.

Πληρωμές

Εν τω μεταξύ η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθύμισε τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για τον μήνα Δεκέμβριο ως ακολούθως:

-Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως Ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι
μισθωτοί & μη μισθωτοί από 1/1/2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών)

-Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών [ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ], καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This