800.000 συνταξιούχοι χωρίς αύξηση: Όνειρο ήταν και πάει!

Με έκτακτο επίδομα-ασπιρίνη η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις

Must Read

Περίπου ένας στους τρεις συνταξιούχους δεν θα λάβει ούτε φέτος την αύξηση ύψους 3% που θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 στις κύριες συντάξεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι διατηρεί υψηλή προσωπική διαφορά.

Οι συντάξεις Ιανουαρίου, ως είθισται, προπληρώνονται από τις 19 έως τις 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αναλυτικά οι δικαιούχοι των αυξήσεων σε κάθε ταμείο είναι: ΟΓΑ 383.394 δικαιούχοι, ΝΑΤ 10.794 δικαιούχοι, ΟΓΑ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ 6.158 δικαιούχοι, ΕΦΚΑ ΟΠΣ 619.931 δικαιούχοι, παλαιοί συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου 1.561.474 δικαιούχοι, Δημόσιο 85.276 δικαιούχοι.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων των συνταξιούχων, όσοι διατηρούν υψηλή προσωπική διαφορά και χάνουν τις αυξήσεις θα λάβουν ένα έκτακτο επίδομα, το οποίο θα καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Σε αντιστοιχία με τη μικρότερη αύξηση των συντάξεων φέτος σε σχέση με πέρυσι, έτσι και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα είναι μειωμένη και οι 739.926 δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

– 100 ευρώ θα λάβουν 307.745 συνταξιούχοι

– 150 ευρώ θα λάβουν 260.088 συνταξιούχοι

– 200 ευρώ θα λάβουν 172.093 συνταξιούχοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2018 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόταν δημόσια ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, μέσω του οποίου θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά, δηλαδή το ποσό που προκύπτει μεταξύ του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Μόλις χθες, πάντως, προφανώς ψευδόμενος, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ουδέποτε η κυβέρνησή του υποσχέθηκε ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, ώστε να πάψει αυτός ο μηχανισμός μείωσης των αυξήσεων.

Ενίσχυση

Στις 18 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύψους 150 ευρώ, σε 1.550.000 συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερηλίκου. Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημά τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ τον μήνα (8.400 τον χρόνο), ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.

Επιταγή ακρίβειας

Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι έκτακτες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΑ που αφορούν μιάμιση δόση για τους δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού (Α21), επιπλέον μισό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και 200 ευρώ σε άτομα με αναπηρία. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This