Παρέμβαση ΡΑΕ για το ρεύμα

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποιεί τους παρόχους εν όψει της εφαρμογής των νέων τιμολογίων ρεύματος, ενώ δίνει οδηγίες στους καταναλωτές

Must Read

Αυστηρές συστάσεις προς τους παρόχους απευθύνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΕΥ) εν όψει της εφαρμογής των νέων τιμολογίων ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου. Η Αρχή ενημερώνει, επίσης, τους καταναλωτές για μία σειρά δικαιωμάτων εν όψει του νέου συστήματος και προαναγγέλλει ότι την 5η ημέρα κάθε μήνα θα αναρτά στην ιστοσελίδα της την τελική τιμή προμήθειας του ειδικού (πράσινου) τιμολογίου, βάσει των στοιχείων που έχουν αποστείλει οι προμηθευτές το αργότερο έως και την 1η ημέρα έκαστου μήνα τιμολόγησης. Παράλληλα, από τον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα σύγκρισης του πράσινου με τιμολόγια των οποίων η τιμή διαμορφώνεται μετά τον μήνα κατανάλωσης (κυμαινόμενα – κίτρινα).

Ειδικότερα, η ΡΑΕΕΥ αναφέρει: «Οι προμηθευτές υποχρεούνται να πληροφορήσουν τους πελάτες τους για τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων προμήθειας που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2024, με πληρότητα και διαφάνεια. Η επάρκεια ενημέρωσης των καταναλωτών, ώστε να είναι σε θέση να προβούν σε ενσυνείδητες επιλογές που θα εξυπηρετούν βέλτιστα τα συμφέροντά τους, προϋποθέτει την έγκαιρη γνώση των όρων προμήθειας του ειδικού τιμολογίου. Οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν το ύψος της βασικής τιμής προμήθειας, την πάγια χρέωση, τις τιμές των συντελεστών του Μηχανισμού Διακύμανσης και το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2024. Επίσης, οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν τον χρόνο και τους όρους υπό τους οποίους οι προμηθευτές δύνανται να τροποποιήσουν το ύψος των ανωτέρω παραμέτρων και συντελεστών. Η μη συμπερίληψη στα έγγραφα ενημέρωσης των εφαρμοζόμενων ανωτέρω τιμολογιακών παραμέτρων και συντελεστών προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές, αποδυναμώνει το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης επιλογής τους και υπονομεύει την αποτελεσματικότητα του ειδικού τιμολογίου».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας

Παραπλανητικές συγκρίσεις

Για τη διαφανή ενημέρωση των καταναλωτών, οι προμηθευτές που προβαίνουν σε συγκρίσεις του ειδικού τιμολογίου με διαφορετικούς τύπους τιμολογίων οφείλουν να εκθέτουν αναλυτικά τις παραδοχές που έχουν λάβει υπόψη για καθέναν τύπο τιμολογίου. Ενδεικτικώς, τυχόν σύγκριση που διενεργείται στη βάση των τιμών που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός μόνο μήνα του 2023 μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα, προειδοποιεί η Αρχή.

Για όσους απορρίψουν το πράσινο τιμολόγιο διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι η άσκηση του δικαιώματος εναντίωσης δεν θεωρείται ότι έχει αναδρομική εφαρμογή και ως εκ τούτου για τις ημέρες που προηγούνται της άσκησής του οι προμηθευτές τιμολογούν τους πελάτες τους με τις χρεώσεις του ειδικού τιμολογίου, στο οποίο λογίζεται ότι μετέπεσαν για το χρονικό διάστημα που προηγείται της εναντίωσής τους. Η τιμολόγηση, σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο που έχει επιλεγεί με την εναντίωση πραγματοποιείται για τον χρόνο που έπεται της εναντίωσης.

Σε σχέση, τέλος, με τη σήμανση των τιμολογίων υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου επισημαίνονται με χρώμα μπλε, το ειδικό τιμολόγιο με χρώμα πράσινο, τα λοιπά προϊόντα προμήθειας κυμαινόμενης τιμής με χρώμα κίτρινο και τα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης με χρώμα πορτοκαλί. Οι Σημάνσεις Διαφάνειας αποτυπώνονται διακριτά στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού κατανάλωσης καθώς και σε όλα τα τυποποιημένα έντυπα του προμηθευτή, στην ιστοσελίδα του και στις προωθητικές ενέργειες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This