Αλλάζει και πάλι ο ΕΝΦΙΑ!

Τώρα αποφασίστηκε η καταβολή του φόρου να γίνεται σε 11 δόσεις

Must Read

Τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε 11 αντί για 10 δόσεις θα έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει τα εκκαθαριστικά σημειώματα τον ερχόμενο Απρίλιο, δηλαδή νωρίτερα από κάθε χρονιά, προκειμένου να ενσωματωθεί και η έκπτωση έως 10% σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ στόχος για φέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει έναν μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10. Παράλληλα, τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας όσα νοικοκυριά έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους το 2023 θα «κλειδώσουν» τις μειώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ έως και 10%. Οι δικαιούχοι έκπτωσης με συνοπτικές διαδικασίες θα κληθούν να αντιστοιχίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με το ακίνητο το οποίο αφορά, προκειμένου η ΑΑΔΕ κατά την επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να χορηγήσει τις εκπτώσεις που αναλογούν. Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν διαβιβάσει στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων κατοικιών φυσικών προσώπων. Η μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσα σπίτια ασφαλίζονται έναντι των φυσικών καταστροφών περιέχει δικλίδες ασφαλείας, καθώς ο νόμος προβλέπει ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και το έντυπο Ε9. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ. Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10%, πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους τρεις μήνες τον χρόνο. Δηλαδή, για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για εννέα μήνες η έκπτωση θα είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%. Σύμφωνα με τον νόμο, δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This