Πάει πιο… πίσω η σύνδεση POS – ταμειακών!

Παρά τη διαφήμιση του μέτρου, δεν έχει γίνει το παραμικρό, με τη φοροδιαφυγή να κάνει «πάρτι»

Must Read

Το «γεφύρι της Άρτας» έχει καταντήσει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς η μία παράταση διαδέχεται την άλλη.

Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλούσε για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ωστόσο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη, θα απαιτηθεί και νέα παράταση. Συγκεκριμένα, το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί. «Έχουν προχωρήσει τα πράγματα σε σχέση με τη σύνδεση των ταμειακών, αυτό είναι ολοκληρωμένο, στέλνουν καθημερινά στην Εφορία όλες οι ταμειακές τα στοιχεία τους και η διαδικασία των POS και της διασύνδεσής τους είναι μια διαδικασία η οποία τρέχει αυτή την περίοδο. Εχουμε μια καταληκτική ημερομηνία για το τέλος Φεβρουαρίου, σε περίπου έναν μήνα από τώρα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος. Ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια επιτάχυνση ή κάποια μικρή παράταση, αλλά, πάντως, είναι ορατό το μέλλον στο οποίο θα ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται πως η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS έχει πάρει δεκάδες φορές παράταση και, παρά τη διαφήμιση του οικονομικού επιτελείου για την ενεργοποίηση του μέτρου, δεν έχει γίνει το παραμικρό για την ενεργοποίησή του, αφήνοντας τη φοροδιαφυγή να κάνει «πάρτι».

Η φοροδιαφυγή

Ο κ. Θεοχάρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κλήθηκε να κάνει και τον υπολογισμό του οικονομικού μεγέθους της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, «όταν μιλάμε για τη φοροδιαφυγή, υπάρχουν δύο μεγέθη τα οποία καμιά φορά τα μπερδεύουμε. Υπάρχει το μέγεθος της παραοικονομίας, οι συναλλαγές οι οποίες δεν καταγράφονται και δεν πληρώνεται φόρος, και υπάρχει μετά και η φοροδιαφυγή, που είναι το ποσό του φόρου το οποίο χάνεται και θεωρητικά θα μπορούσε να είναι στα δημόσια ταμεία. Οπότε για να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο νούμερα έχουν ακουστεί στον δημόσιο διάλογο και 30 και 40 δισ., περίπου 25 με 30 δισ. της παραοικονομίας, είναι ένα λογικό νούμερο που αυτό υπονοεί γύρω στα 8, 10, 11 δισ. φοροδιαφυγής, τα οποία δεν καταλήγουν στα ταμεία του κράτους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This