Κινδυνεύει η περιουσία 1.000.000 ιδιοκτητών!

Προς μηδενισμό οι αξίες με τις προωθούμενες διατάξεις για τις εκτός σχεδίου περιοχές - Δικαίωμα δόμησης για τρία χρόνια προτείνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

[email protected]

Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές για την επόμενη τριετία, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, με τους όρους που ισχύουν τα τελευταία 50 χρόνια, ζητά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ώστε να μη χάσουν οι πολίτες την περιουσία τους.

«Αν περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, τότε το 80% από τα 3.200.000 ακίνητα θα στερηθούν οικοδομική άδεια. Πρόκειται για 2.500.000 ακίνητα που ανήκουν σε 1.000.000 πολίτες σε εκτός σχεδίου περιοχές, στα οποία δεν θα μπορούν πλέον να χτίζουν, ενώ σήμερα μπορούν. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ακίνητο που ως περιουσιακό στοιχείο ανέρχεται σε αξία 100.000 ευρώ, αύριο θα γίνει μηδέν εάν ο κληρονόμος δεν θα μπορεί να χτίσει» εξήγησε ο κ. Στασινός. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε ακόμα μία διάσταση στο ζήτημα, αναφέροντας ότι υπάρχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης τα οποία αποκτήθηκαν σε υψηλές τιμές και με δάνεια, ωστόσο, μετά το μεταβατικό νομοσχέδιο, θα μηδενιστεί η αξία τους. Επομένως, η προσημείωση που έχει η τράπεζα θα αξίζει μηδέν, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει ντόμινο στην αγορά ακινήτων.

«Είναι απλό να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις, αλλά δεν μπορείς ξαφνικά να παίρνεις την περιουσία του πολίτη, γιατί αυτή διασφαλίζεται από κάτι ανώτερο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αν αυτή τη στιγμή έχουν χτιστεί σε μία περιοχή 10.000 οικοδομές, τα επόμενα τρία χρόνια, στατιστικά, θα γίνουν άλλες 10, δηλαδή θα χτιστεί περίπου το ένα χιλιοστό. Δεν είναι κάτι φοβερό, ούτε θα καταστραφεί το περιβάλλον» σημείωσε ο κ. Στασινός. Υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ ολοκληρώνει τους διαγωνισμούς για την επιλογή μελετητών που θα εκπονήσουν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, και σε 3 με 4 χρόνια θα έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα προκειμένου να εκδίδονται με ασφάλεια δικαίου οι οικοδομικές άδειες, αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα. «Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που λέει το Σύνταγμα του 1975. Να περιμένει η κυβέρνηση 3 με 4 χρόνια για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων, και μέχρι τότε να ισχύει ό,τι και σήμερα» προσέθεσε ο κ. Στασινός, καλώντας το ΥΠΕΝ να μεριμνήσει ώστε να οργανωθούν οι φορείς που θα υποδεχτούν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This