Το «παραμύθι» με τη μείωση του ελληνικού χρέους

Must Read

Με τους αριθμούς παίζει η κυβέρνηση, η οποία πανηγυρίζει για τη μείωση του ελληνικού χρέους, επικαλούμενη τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), στα οποία η χώρα μας παρουσιάζεται στη δεύτερη θέση μεταξύ αυτών που κατάφεραν να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα ποσό (σε καθαρούς αριθμούς) που δεν ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ, και ουδείς μιλά για το δυσθεώρητο χρέος που διαθέτει η Ελλάδα και ξεπερνά τα 356,695 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το 2022 το ελληνικό χρέος είχε διαμορφωθεί στα 356,796 δισ. ευρώ.

Αυτό που παρουσιάζεται ως επίτευγμα είναι η σημαντική αποκλιμάκωση ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε στο 161,9% του ΑΕΠ, από 172,7% το 2022.

Η μείωση ως ποσοστό στο ΑΕΠ εξηγείται από τη σημαντική αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ στα 220,3 δισ. ευρώ πέρυσι, από 206,6 δισ. ευρώ το 2022. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών προχωρά συνεχώς στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων που είχε λάβει την εποχή των Μνημονίων, αφαιρώντας στην ουσία χρήματα από την ελληνική οικονομία για να πληρώνει νωρίτερα τους δανειστές της.

Το υψηλότερο χρέος μετά την Ελλάδα είχαν η Ιταλία (137,3%), η Γαλλία (110,6%), η Ισπανία (107,7%) και το Βέλγιο (105,2%).

Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο χρέος είχαν η Εσθονία (19,6%), η Βουλγαρία (23,1%), το Λουξεμβούργο (25,7%) και η Δανία (29,3%).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This