Ενστάσεις για το μέρισμα: Ένας στους δυο… κερδίζουν – Πάνω από 300.000 οικογένειες θα το πάρουν

Must Read

Το 50% όσων έχουν κάνει την ένσταση θα λάβει τελικά το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ANT1 o υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι άτομα με αναπηρία, δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, που αρχικά είχαν αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις από την ΗΔΙΚΑ και έτσι πολλοί από όλους όσοι έχουν κάνει την ένσταση μέσω της πλατφόρμας μπορούν να δουν πλέον ότι είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επικαιροποίησε τη λίστα των τελικών δικαιούχων, «διορθώνοντας» λάθη και παραλείψεις που απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑμεΑ.

Δείτε επίσης: Έρχεται «ομοβροντία» φόρων (2 δισ. ευρώ) έως το τέλος της χρονιάς

Οι δύο τροποποιήσεις που έγιναν είναι οι εξής:

  • Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές δηλώσεις τους δεν είχαν δηλώσει τον ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις, καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑμεΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας). Για τα εξαρτώμενα μέλη, π.χ. ΑμεΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.
  • Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη. Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, και αυτή η «παράβαση», που μπορούσε να έχει γίνει ακόμη και επτά χρόνια πίσω στον χρόνο, μπορούσε να σε πετάξει εκτός μερίσματος.

Όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης. Πρώτα, θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου αίτηση, κι ας έχει απορριφθεί από το σύστημα ως τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει πράσινο χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό). Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτε άλλο.

Όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, τους απομένει η διαδικασία υποβολής ένστασης. Τα αιτήματα συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το αίτημα ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα πως πάνω από 300.000 οικογένειες θα καλυφθούν, ενώ το ποσό φθάνει στα 215 εκατομμύρια ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο «διασταλτικότερης» ερμηνείας των κριτηρίων, ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται κανονικά έως τις 26 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει έως το τέλος του χρόνου. Λόγω, όμως, και της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων, είναι πολύ πιθανό κάποιος αριθμός δικαιούχων που θα προκύψουν τελικώς να πληρωθεί στις αρχές του 2020.

Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή για να δέχεται ενστάσεις έως και τις 15 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This