Σάββατο 12/6/2021

Τον Απρίλιο η απόφαση για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Τον προσεχή Απρίλιο θα αποφασισθεί και το ποσό που θα διατεθεί για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, κάτι που θα φανεί από την εξέλιξη του Προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και από τις προσπάθειες συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών. Στόχος, όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, είναι η τόνωση των 2,3 εκατ. φορολογουμένων που πληρώνουν από το 2011 την έκτακτη εισφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να περιορισθεί η εισφορά κατά 20% τουλάχιστον το 2020, κάτι το οποίο θα κοστίσει λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Οι μισθωτοί θα διαπιστώσουν τα οφέλη από τον Ιούλιο στις αποδοχές τους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021 κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Θα αφορά εισοδήματα του 2020

Στην περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος είναι μεγαλύτερος, η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει στη μείωση κατά 30% της εισφοράς, κάτι που σημαίνει ότι τα οφέλη για τους φορολογουμένους με εισόδημα πάνω από 12.000 θα είναι της τάξης των 6,6 ευρώ και θα φθάνουν τα 623 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα ύψους 50.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Αύξηση τιμών για την ελληνική αγορά το 2019 – Υπεγράφη η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 και όχι αυτά του 2019, αν και ήταν μία από τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Το 2021, εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η εισφορά θα καταργηθεί. Το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων συζητήθηκε χθες με τους θεσμούς, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να δώσει περισσότερα στοιχεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ