Έρχεται ο e-ΕΦΚΑ! Πως θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για επιδόματα μητρότητας και ασθένειας

Must Read

Με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, μέσω διαδικτύου, θα μπορούν, εν… ευθέτω χρόνω, να λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι/ες τις ιατρικές βεβαιώσεις και να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με τον «e-ΕΦΚΑ» για τη λήψη, μεταξύ άλλων, των παροχών σε χρήμα, όπως δηλαδή τα επιδόματα μητρότητας, ασθενείας και τα έξοδα κηδείας.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Νάσος Χατζητσάκος, σύμφωνα με το προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, από την 1η Μαρτίου 2020 ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης μετονομάζεται σε «e-ΕΦΚΑ» (Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Στον «e-ΕΦΚΑ» θα ενταχθούν και οι κλάδοι επικούρησης και εφάπαξ του ενιαίου επικουρικού (ΕΤΕΑΕΠ). Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι ο e-ΕΦΚΑ να παράσχει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των συναλλαγών μέσα από ψηφιακές υπηρεσίες (ο χρόνος έναρξης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, το οποίο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή).

Με την ολοκλήρωση των ψηφιακών υπηρεσιών, οι ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται, μεταξύ άλλων, για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, επιδόματος μητρότητας, ασθενείας και των εξόδων κηδείας θα εκδίδονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Με την έναρξη λειτουργίας των νέων διαδικτυακών υπηρεσιών, για τη λήψη των βασικών επιδομάτων οι ασφαλισμένοι/ες θα πρέπει να προχωρούν στις εξής ενέργειες:

  • Επίδομα μητρότητας: Θα υποβάλλουν για την πληρωμή του ηλεκτρονική αίτηση στον δικτυακό τόπο (efka.gov.gr) κατόπιν ταυτοποίησης, εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από τη γέννηση του τέκνου. Το επίδομα θα καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδεικνύει η δικαιούχος. Η απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου θα ανακτώνται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το Εθνικό Μητρώο Πολιτών.
  • Επίδομα ασθένειας: Θα υποβάλλουν, κατόπιν ταυτοποίησης, ηλεκτρονική αίτηση στον e-ΕΦΚΑ. Σε προθεσμία 15 ημερών από την υποβολή της, ο εργοδότης θα υποχρεούται να καταχωρίσει τα στοιχεία που απαιτούνται για την επεξεργασία της αίτησης (την ημερομηνία πρόσληψης, την ειδικότητα, το χρονικό διάστημα απουσίας λόγω ασθένειας και τις μεικτές αποδοχές του μήνα απουσίας). Οι προβλεπόμενες ιατρικές βεβαιώσεις θα ανακτώνται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  • Εξοδα κηδείας: Ο δικαιούχος θα υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση, κατόπιν ταυτοποίησης, στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην οποία θα συμπληρώνονται ενδεικτικά ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του αιτούντος, ο ΑΜΚΑ του θανόντος, ο ΑΦΜ της επιχείρησης που τέλεσε την τελετή και στοιχεία ταυτοποίησης του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών.

Δείτε επίσης: Ξεκίνησε η πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This