Πέμπτη 17/6/2021

ΠΟΜΙΔΑ: Δώστε φοροαπαλλαγές στους μισθωτές για να «χτυπηθεί» η βραχυχρόνια μίσθωση

Την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τις μισθώσεις ακινήτων παρουσίασε ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς, στην ετήσια γενική συνέλευσή της. Η πρόταση συντάχθηκε και παρουσιάστηκε με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη κατοικιών για εκμίσθωση ως κύρια κατοικία, η οποία ανεβάζει και τα ζητούμενα ενοίκια, και, βέβαια, το γεγονός ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το θέμα αυτό υπέρ των ενοικιαστών.

Πολλοί σπεύδουν να κατονομάσουν ως υπαίτια τη βραχυχρόνια μίσθωση, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «ξεχνώντας ότι στην χώρα αυτή, στην οποία δεν υπάρχει η έννοια της «κοινωνικής κατοικίας», η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 95%, ότι εξοβελίστηκε η αντιπαροχή και εξ αυτών δεν κατασκευάστηκε ούτε ένα σπίτι για ενοικιαστές κύριας κατοικίας, ότι o συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ ανάγκασε τους εκμισθωτές σε ξεπούλημα των κατοικιών τους, ότι οι ΜΚΟ μίσθωσαν μεγάλο αριθμό κατοικιών για τα προγράμματά τους και ότι οι τράπεζες επί χρόνια αδυνατούσαν να δώσουν δάνεια για αγορά κατοικίας».

Γι΄αυτό και προτείνεται να ληφθούν μέτρα εναντίον της αλλά και μέτρα ενοικιοστασιακού χαρακτήρα που θα «προστατεύουν» τους ενοικιαστές κύριας κατοικίας.

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που «θα προστατεύσει ουσιαστικά τους παλαιούς και τους νέους ενοικιαστές κύριας κατοικίας, χωρίς να μας γυρίσει πίσω στον “μεσαίωνα” του Ενοικιοστασίου» είναι να επιστρέψουν στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας τα σπίτια που είχαν μπει στη βραχυχρόνια μίσθωση και ετοιμάζονται να βγουν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες λόγω φορολογικού πλαισίου.

Οι κατοικίες αυτές υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες.

Για να συμβεί όντως η επιστροφή τους, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να γίνουν μειώσεις στο φορολογικό συντελεστή για τα μισθώματα από μισθώσεις κύριας κατοικίας (των κωδικών 103 & 104 φορολ. εισοδήματος ακινήτων) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο.

Το φορολογικό αυτό μέτρο, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, που θα επικροτηθεί από όλη την κοινωνία, θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της προσφοράς των διαθέσιμων κατοικιών για κύρια κατοικία, καθιστώντας την ανταγωνιστικότερη από την προσφορά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ