Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών από την 1η Ιουνίου του 2020

Must Read

Από την 1η Ιουνίου 2020, σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,90 ποσοστιαία μονάδα.

Το «κούρεμα» αυτό θα αφορά μόνο τους μισθωτούς οι οποίοι έχουν πλήρη απασχόληση.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου που έχει έρθει στη δημοσιότητα, η μείωση στις εισφορές των πλήρως απασχολούμενων μισθωτών θα γίνει ως εξής:

  • Κατά 0,75 ποσοστιαία μονάδα (π.μ.) θα μειωθούν τα ασφάλιστρα υπέρ κλάδου ανεργίας (η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 π.μ. στις αντίστοιχες εισφορές εργοδότη και κατά 0,27 π.μ. του εργαζομένου). Έτσι, το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 4,25% και θα κατανέμεται κατά 2,69% στον εργοδότη και κατά 1,56 % στον εργαζόμενο.
  • Κατά 0,15 ποσοστιαία μονάδα θα μειωθούν τα ασφάλιστρα υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) αποκλειστικά από τις εισφορές του εργαζομένου. Το νέο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ ΕΛΕΚΠ θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 1,20% και θα κατανέμεται κατά 0,85% υπέρ του π. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και κατά 0,35% υπέρ του π. Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), που εδώ και εφτά χρόνια έχουν περάσει κάτω από τη σκέπη του ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι η προεκλογική δέσμευση Μητσοτάκη κάνει λόγο για συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Διαβάστε επίσης: «Τσιμπάει» τους ιδιοκτήτες Airbnb η εφορία – Θα ζητούνται e-αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ότι το 2021 η περαιτέρω μείωση των εισφορών θα είναι της τάξης των 1,99 ποσοστιαίων μονάδων (1,01 π.μ. από τους εργοδότες και 0,98 από τους εργαζομένους).

Το 2022 η μείωση είναι 3,60 π.μ. σωρευτικά και το 2023 θα φτάσει συνολικά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This