Athens
10.9 C
Κυριακή, 5/4 00:49

Ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους μπροστά στα ΑΤΜ! Πήραν λιγότερα από όσα ήλπιζαν

Όσοι συνταξιούχοι έτρεξαν χθες στο ΑΤΜ, για να δουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους (λόγω τη μείωσης της παρακράτησης φόρου που ισχύει από φέτος) υπέστησαν ψυχρολουσία, αφού τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους ήταν μικρότερα των προσδοκιών τους!

Χθες είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις συντάξεις Φεβρουαρίου οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, του Δημοσίου, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΤ, των τραπεζών, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Οι συνταξιούχοι, λοιπόν, περίμεναν να δουν σημαντική αύξηση στα καθαρά ποσά των συντάξεών τους με βάση τη νέα ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα, η οποία ισχύει κανονικά από την 1/1/2020. Περίμεναν, δηλαδή, σημαντικές μειώσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος, τις οποίες και διαφήμιζε η κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, χιλιάδες συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 8.636 ευρώ πήραν τελικά πολύ λιγότερα από όσα περίμεναν.

Πού οφείλεται αυτό; Στο ότι οι μειώσεις στις κρατήσεις τους αυτές δεν θα έχουν υπολογιστεί αναδρομικά από την 1/1/2020, αλλά από τις αποδοχές του Φεβρουαρίου! Ουσιαστικά, οι συνταξιούχοι χάνουν φέτος το 1/12 της συνολικής μείωσης των κρατήσεων φόρου εισοδήματος, την οποία δικαιούνται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

Δείτε επίσης: «Τρελά» λεφτά στα… πόδια του 15ετούς ομολόγου!

Η μείωση που αντιστοιχεί στον μήνα Ιανουάριο 2020 θα υπολογιστεί κατά την εκκαθάριση του φόρου των εισοδημάτων του 2020, η οποία θα γίνει το 2021 με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Αιτία για το γεγονός ότι οι μειώσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος που αναλογούν στις συντάξεις του μήνα Ιανουαρίου 2020 χάθηκαν είναι ότι το πρόγραμμα υπολογισμού των κρατήσεων φόρου εισοδήματος, το οποίο διαμόρφωσε η ΗΔΙΚΑ με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, δεν κατέστη δυνατό να συμπεριλάβει και τις μειώσεις αυτές. Αποφασίστηκε, λοιπόν, το κέρδος από τις μειώσεις αυτές να το καρπωθούν οι συνταξιούχοι κατά την τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, που θα λάβει χώρα το 2021 με την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Τα ποσά τα οποία δεν θα καρπωθούν φέτος αλλά του χρόνου εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν ετησίως πάνω από 8.636 ευρώ κυμαίνονται:

  • από 1,42 έως 14,75€ για όσους δεν βαρύνονται με ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 1,67 έως 13,33€ για όσους βαρύνονται με ένα ανήλικο ή ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο,
  • από 3,33 έως 16,67€ για όσους βαρύνονται με δύο ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 13,33 έως 26,67€ για όσους βαρύνονται με τρία ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα.

Το δεύτερο κύμα αυξήσεων θα έρθει με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Περίπου 600.000 δικαιούχοι και δικαιούχες θα λάβουν σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις, μέχρι το 2024, το σύνολο των όποιων αυξήσεων (από 10 έως 70 ευρώ τον μήνα για τη μεγάλη πλειονότητα και έως 252 ευρώ για τους λιγότερους) προκύψουν μετά τον νέο επανυπολογισμό των 2.550.000 κύριων συντάξεων.

Από 1 Οκτώβρη ο επανυπολογισμός

Σημειώνεται ότι ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων θα γίνει αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία από την οποία καταβάλλονται και τυχόν προκύπτουσες αυξήσεις.

Ειδικά για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2019, το ποσό της απονεμόμενης σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν κατά το προϊσχύον καθεστώς. Τυχόν διαφορά που προκύπτει θα καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.

Επίσης, όπως προβλεπόταν και από την προηγούμενη ασφαλιστική μνημονιακή νομοθεσία, με το νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι ετήσιες αυξήσεις, πραγματικές και όχι προϊόν επανυπολογισμού, όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν ξανά από το… 2023.

Εξάλλου, αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019 θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν το 2014, πριν από τον επανυπολογισμό «σφαγή» του 2016, περίπου 460.000 επικουρικές. Οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες τους θα λάβουν αυξήσεις από 5 έως 196 ευρώ τον μήνα (τις μεγαλύτερες θα έχουν κυρίως όσοι ανήκαν στο τ. ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ και σε πρώην επικουρικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα).

Σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, που αφορούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014, θα συνεχίζουν να καταβάλλονται από 1ης Οκτωβρίου 2019 στο ύψος του ποσού που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη του 2014.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Tο newsbreak δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις γύρω από το ντοκιμαντέρ που «μαρτυρά» την προέλευση του Covid-19! (video)

Απίστευτες είναι οι αποκαλύψεις για τη «γέννηση» του νέου Covid-19, που ίσως να οδηγήσουν  στο συμπέρασμα πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι τυχαίο...

Ντοκιμαντέρ προκαλεί ανατριχίλα, «τροφοδοτώντας» όλα τα εφιαλτικά σενάρια περί κορωνοϊού (video)

Ανατριχίλα προκαλεί το εφιαλτικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Αρχή Ελέγχου Νοσημάτων της Ουχάν, αντί να ελέγξει, μπορεί και να «γέννησε» σε επιστημονικό...

H Ρούλα Ρέβη μας ξεναγεί στο πανέμορφο σπίτι της 

Η αγαπημένη φωτογράφος Ρούλα Ρέβη, μένει στο σπίτι με τον σύζυγό της Αποστόλη Τότσικα και απολαμβάνουν με τα παιδιά τους ζεστές οικογενειακές στιγμές. Η φωτογράφος...

Στους 63 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα – Κατέληξε 41χρονος με βαρύ υποκείμενο νόσημα

Ακόμα ένας νεκρός προστέθηκε λίστα με τους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 63. Δείτε επίσης: «Σήμα κινδύνου» από Ψαρά και Οινούσσες...

Οι γιοι της Σίσσυς Χρηστίδου έκαναν το σαλόνι της αγνώριστο (video)

Τι κάνει η Σίσσυ Χρηστίδου στην καραντίνα; Ψάχνει να βρει το σαλόνι της... Ο Φίλιππος – Ραφαήλ και Μιχαήλ – Άγγελος, έκαναν μια ανακατανομή στο...

Τα ερωτευμένα ζευγάρια της showbiz μένουν σπίτι λόγω κορωνοϊού και το χαίρονται

Ζευγάρια της showbiz που είχαν μάθει να είναι συνεχώς έξω πριν ξεσπάσει η κρίση του Covid-19, τώρα πια μένουν σχεδόν συνέχεια μέσα και κάνουν...