Το Airbnb στέλνει τα ενοίκια στα «ουράνια»! Στο 45% η αύξηση των τιμών την τελευταία τριετία (video)

Must Read

Αύξηση από 3 έως 15% μέσα σε ένα χρόνο έχει προκαλέσει το Airbnb στα ενοίκια περιοχών των οποίων πολλά διαμερίσματα έχουν μπει στη δημοφιλή πλατφόρμα. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45% σε περιοχές κεντρικές και γύρω από τουριστικούς προορισμούς.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με τίτλο «to be or to Airbnb» που οργάνωσε η παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καμπάνιας που έχει αρχίσει για την προστασία της κατοικίας.

Στην εκδήλωση επισημάνθηκε ότι στη Θεσσαλονίκη συνολικά περίπου 3.000 διαμερίσματα νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση, ανατρέποντας τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων.

Δείτε επίσης: Ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους μπροστά στα ΑΤΜ! Πήραν λιγότερα από όσα ήλπιζαν

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης, Αντώνης Γαζάκης, στόχος είναι «να ζητήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον νόμο του ’17 που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να θέσει περιορισμούς στις πλατφόρμες του Airbnb σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, με το να βάλει περιορισμούς στον αριθμό των ακινήτων ανά ΑΦΜ, στον αριθμό ημερολογιακών ημερών που διατίθενται τα διαμερίσματα με μάξιμουμ 90 ημέρες και στον περιορισμό με βάση τη φορολογική δήλωση τα 12.000 ευρώ για περισσότερες από 90 ημέρες διάθεσης του airbnb».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τα ενοίκια για μια γκαρσονιέρα στο κέντρο φτάνουν τα 400 με 500 ευρώ.

Πάνω από δυο ακίνητα το 85% των ιδιοκτητών

Από την πλευρά της, η Τόνια Κατερίνη, αρχιτεκτόνισσα, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών, επισήμανε ότι, το 85% των ιδιοκτητών έχουν από δυο ακίνητα στο Airbnb και πάνω και το 45% βρίσκεται σε εταιρίες, οι οποίες έχουν πολλά ακίνητα.

«Δε μιλάμε δηλαδή για μία περίπτωση μικρών ιδιοκτητών που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, αλλά για μία μεγάλη μπίζνα, απέναντι στην οποία πρέπει και η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρει μέτρα για να προστατεύσει την κατοικία», τόνισε.

Επιπλέον, στη διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι πολλά διαμερίσματα δεν έχουν αριθμό μητρώου, με αποτέλεσμα να μην φορολογούνται.

Μείωση φορολογικού συντελεστή

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να γίνει μείωση αποκλειστικά και μόνον στο φορολογικό συντελεστή των εισοδημάτων από μισθώσεις κατοικίας για τα μισθώματα από μισθώσεις κύριας κατοικίας (των κωδικών 103 & 104 φορολ.εισοδήματος ακινήτων) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο».

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει:
• Για μισθώματα κύριας κατοικίας μέχρι 12.000€ από 15% σε 5%
• Για μισθώματα από 12.001 – 35.000€ από 35% σε 25%
• Για μισθώματα από 35.001€ και άνω από 45% σε 35%.
Η λύση για τα Airbnb: «Κλειδί» η φοροελάφρυνση στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Επιπλέον, στα «σκαριά» είναι η παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τις πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This