Τετάρτη 16/6/2021

Ψιλό-γαζί δουλεύει τους συνταξιούχους η Κυβέρνηση – Οριστικά τέλος στον συνυπολογισμό των «δώρων»

Την κοροϊδία των συνταξιούχων από την κυβέρνηση, βάσει των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς σε σχέση με τις -δήθεν- αυξήσεις που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων γήρατος με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ανέδειξε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), επιβεβαιώνοντας το πρόσφατο, αποκλειστικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (στις 26 Ιανουαρίου). Οπως υποστήριξε η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ, περισσότεροι από 2.000.000 «απόμαχοι της εργασίας» δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση.

«Ως Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων περιμέναμε από την κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, βασιζόμενοι στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το 2018» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ο πρωθυπουργός, όμως, παρά τη δέσμευσή του, σήμερα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις περικοπές του νόμου 4387/2016. Ο νόμος Κατρούγκαλου νομιμοποίησε τις περικοπές του 2012, οι οποίες είχαν μειώσει τα εισοδήματά μας πάνω από 50%» τόνισε ο κ. Χατζόπουλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στις εξής ενέργειες σε βάρος των συνταξιούχων:

  • Οι αυξήσεις που φημολογούνται στους συντελεστές αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης όσων έχουν άνω των 30 ετών ασφάλιση είναι «μια τρύπα στο νερό» και δημιουργούν ανισότητες. Η πλειονότητα των συνταξιούχων (περισσότεροι από 2.000.000 σε σύνολο 2.550.000) όχι μόνον δεν θα δουν καμία αύξηση, αλλά, απεναντίας, έχουν υποστεί και θα συνεχίσουν να υφίστανται άγριες περικοπές από το 2010 μέχρι σήμερα.
  • Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, ουδεμία νέα νομοθετική διάταξη χρειάζεται, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υλοποιηθεί ο ν. 4387/2016, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 2016, με αποτέλεσμα 300.000 συνταξιούχοι να υφίστανται περικοπές έως 340 ευρώ ανά μήνα (με μέσο όρο 170 ευρώ τον μήνα).
  • Η κατάργηση του συνυπολογισμού των «δώρων» (ένα θέμα το οποίο η «δημοκρατία» είχε αναδείξει πρώτη από το 2018, με στοιχεία του ειδικευμένου στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστικού στελέχους Κώστα Νικολάου) επιχειρείται να γίνει πλέον πραγματικότητα με το νέο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση, όμως, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, οφείλει να πληρώσει αυτά τα οποία οφείλονται στους συνταξιούχους.

Ενδεικτικά, τα «δώρα» της κύριας σύνταξης που έχουν κοπεί ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ ανά έτος. Μέρος αυτών, ύψους περί τα 972.000.000 ευρώ ανά έτος, καταβλήθηκε νομοθετικά με τον ν. 4611/2019. Ετσι, απέμεινε υπόλοιπο περί τα 1,28 δισ. ευρώ και οι σημερινοί κυβερνώντες (από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ενώ τότε ψήφισαν την καταβολή των 972.000.000 ευρώ, αποθάρρυναν τους συνταξιούχους να τα πάρουν (ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενους στους συνταξιούχους, έλεγε «μην παίρνετε τα ψίχουλα»).

Δείτε επίσης: Έγινε η φορολοταρία – Δείτε αν είστε ανάμεσα στους νικητές

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ