Αυτές είναι οι επερχόμενες αλλαγές στον κατώτατο μισθό, με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

Must Read

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η οποία εκτός από τους μισθούς 700.000 και πλέον ιδιωτικών υπαλλήλων, αναμένεται να αλλάξει και περισσότερα από 24 επιδόματα, που συνδέονται άμεσα με τον κατώτατο. Η συγκεκριμένη διαδικασία, βέβαια, δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα: θα είναι μακρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος Ιουνίου.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού θα γίνουν με ρυθμό διπλάσιο από την μεταβολή του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κλείσει στο επίπεδο του 2,8% (όπως λέει ή κυβέρνηση) ή στο 2,5% όπως είπε χθες στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, οι εργαζόμενοι, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, περιμένουν αυξήσεις της τάξεως του 5%.

Εάν συμβεί αυτό, για κάθε μία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού οι αποδοχές των εργαζομένων θα ενισχύονται από 6,5 έως και 8,45 ευρώ στα μεικτά. Έτσι, οι μηνιαίες αποδοχές θα ενισχυθούν από 32,5 έως και 42 ευρώ ανάλογα με την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Αυξήσεις, ωστόσο, θα δουν και πολλά επιδόματα, όπως και το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα διαμορφωθεί πιθανώς έως και 420 ευρώ.

Η μεταβολή στον κατώτατο μισθό ανάλογα με το αν η αύξηση θα κυμανθεί από μια έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες, φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα.

κατώτατος μισθός

Εντός του τελευταίου 10ημέρου του Φεβρουαρίου η τριμελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης, που αποτελείται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών κι έναν του υπουργείου Εργασίας, πρέπει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς (ΤτΕ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ καθώς και τα ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ), ώστε να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Στην έκθεσή τους οι ειδικοί φορείς πρέπει, επίσης, να προβούν σε εκτιμήσεις για την προσαρμογή του μισθού «στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες».

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης, εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, πενταμελούς επιτροπής σοφών και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει – εντός του τελευταίου 15νθημέρου του Ιουνίου- να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, «λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα διαβούλευσης».

Το πόρισμα δεν θα είναι δεσμευτικό, ωστόσο, θα είναι γνωμοδοτικό. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, ο υπουργός Εργασίας θα υπογράψει την υπουργική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα «παρασύρει» μια σειρά από επιδόματα. Αυτά είναι:

  • Επίδομα ανεργίας: 400 €
  • Παροχή προστασίας μητρότητας: Ίση με κατώτατο μισθό 650 €
  • Εποχικό επίδομα ανεργίας
  • Επίδομα μακροχρόνια ανέργων
  • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης ανεργίας                                                                                                                                                                                Αμοιβές ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ
  • Βοήθημα επίσχεσης εργασίας
  • Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη
  • Επίδομα μαθητείας
  • Επίδομα ασκούμενων φοιτητών
  • Επίδομα ανεργίας ξεναγών, νοσοκόμων, φορτοεκφορτοτών κτλ.
  • Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This